Çoğu kişi bir havucu turuncu olarak çizse de, havuçlar aslında mor veya beyazdı. MS. 20. yüzyılda İran Platosu ve Pers imparatorluğu tarafından tüketildiğine dair bilgiler mevcut. Araştırmalara göre o dönemde kullanılan havuç mor ve beyazdı. Daha sonra genetiğinde değişiklikler olmuş ve şu anki turuncu havuç yaygınlaşmıştır.
Mor Havucun Besin Değeri
Tüm havuçlar - renklerinden bağımsız olarak - lif, potasyum, C vitamini, manganez, A vitamini ve B vitaminleri açısından zengindir.
Ek olarak, kalorileri nispeten düşüktür ve 1 bardak (128 gram) çiğ havuç sadece 52 kalori verir.
Mor havuçları beslenme açısından benzersiz kılan, antioksidan antosiyaninlerinin içeriğidir. (Mor havuçlar turuncu havuçlardan neredeyse 30 kat daha fazla antioksidan içerir.)
Antosiyaninler, polifenol antioksidan ailesine aittir ve böğürtlen, üzüm, mor patates, mor lahana ve mor havuç gibi mor meyve ve sebzelerde bulunur.
Antosiyaninler gibi antioksidanlar, vücudunuzdaki serbest radikaller ve antioksidanlar olarak adlandırılan reaktif moleküller arasındaki dengesizliği ifade eden oksidatif stresten korunmanıza yardımcı olur. Oksidatif stres, kanser, zihinsel gerileme, kalp hastalığı ve yaşlanma gibi sağlık durumlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Mor Havucun Faydaları
Antioksidan bakımından oldukça zengindir.İltihaplanmayı önler, Özellikle kolon ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
Kalp sağlığını korur.
Düşük kalorili olduğu için sağlıklı kilo vermeye yardım eder. T
Güçlü bir B vitamini kaynağıdır.
Vücuttaki ödemi azaltır.
Yaşlanmayı önler.
Lif bakımından zengindir ve kabızlığı önlemede etkilidir.
İçerdiği antosiyanin sayesinde vücuttaki serbest radikaller azalır ve hücrelerin mutasyona uğraması engellenir.
Kan basıncını kontrol altına alarak ani felç ve inme gibi sorunlarının oluşumunu engeller.
Mor Havucu Beslenmeye Nasıl Dahil Edebiliriz?
Mor havuçlar sadece besleyici değil, aynı zamanda çeşitli yemeklerde kullanılabilen çok yönlü ve lezzetli sebzelerdir.
Tadı diğer havuç çeşitlerine benzer ve aynı şekilde kullanılabilir.
- Salatalara eklenebilir
- Meyve sıkacağı ile sıkılıp meyve suyu olarak tüketilebilir.
- Smoothie'lerinize eklenebilir.
- Mor havuçlu humus yapılabilir
- Keklere, kurabiyelere eklenebilir. Mor havuçlu tart kek yapabilirsiniz.
- Dilimleyip kurutup çerez olarak tüketilebilir.
- Rendeleyip pişirip cezerye olarak tüketilebilir.
- Yemeklere eklenebilir.
- Çiğ olarak direk tüketilebilir.
- Turşu yapılabilir.
Ülkemizde mor havuç daha çok şalgamın hammadesi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde en çok Konya (Ereğli), Ankara (özellikle Beypazarı), Antakya ve Güney Marmara'da üretilmektedir.
Özetle
Tüm havuç türleri besleyici ve sağlıklı olsa da, mor havuç daha güçlü antioksidanlar içerir.
Mor havuç, kalp sağlığını iyileştirir, kilo vermeyi sağlar, bazı kanser risklerini azaltır ve iltihaplanmayı önler.
Bu parlak renkli sebzeler yalnızca güçlü sağlık yararları sağlamakla kalmaz, aynı zamanda en sevdiğiniz yemeklerin çoğuna renk ve lezzet katar.