Hemen hemen hepimizin annesi çocukken pekmez içirmek için bizlerin peşinde koşmuştur.
Peki annelerimizin ısrarla içelim diye uğraştığı pekmezin faydaları hakkında neler biliyoruz?
Gelin hep beraber pekmezin faydalarına bir göz atalım…
Öncelikli olarak pekmez, şekerli olması nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Aynı zamanda demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da tam bir şifa deposudur. En çok bilineni üzüm pekmezi olsa da dut, kuşburnu, keçiboynuzu, andız, karadut, harput gibi birçok çeşidi bulunuyor.
Ayrıca son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve uzmanların dikkatli kullanılması konusunda uyardığı rafine şekere karşı pekmez iyi bir alternatiftir.
İçerdiği yüksek oranda antioksidan birçok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı olur.
Pekmez aynı zamanda düzenli ve doğru bir şekilde tüketildiği zaman vücutta emilimi kolay olan içindeki demir sayesinde kansızlığa birebirdir.
Uzmanlar pekmezi kemik incinmesi gibi rahatsızlıklarda kullanılmasını da öneriyor. Çünkü pekmez içeriğindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum ve bakır ile kemiklerin gelişmesini ve güçlenmesini sağlıyor.
Ayrıca, adet sonrasında oluşan krampların azalmasına yardımcı olur. Bu açıdan tüketilmesi önerilir.
Erkekler ve kadınlarda cinsel isteğin artmasında etkili olduğu da pekmezin bilinen faydaları arasında.
Şimdi gelelim pekmez ve tereyağı ikilisine…
Özellikle gece uykunuz sırasında amansız bir öksürüğe kapılırsanız hemen kalkın ve bu karışımı için. İçeceğiniz bu karışım boğazınızı yumuşatır ve mikropların ölmesini sağlayarak öksürüğünüzü keser. Gelelim bu şifa kaynağı mucize ikilinin hazırlanmasına…
ÖKSÜRÜĞE BİREBİR PEKMEZ-TERAYAĞI İKİLİSİ
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı pekmez
Hazırlanışı
Pekmezi ocağa alarak kısık ateşte kaynatın. Daha sonra tereyağını ekleyerek içinde erimesini sağlayın. Tereyağı eridikten sonra karışımı ocaktan alarak ılımaya bırakın ve sabah-akşam 1 yemek kaşığı tüketin.
Afiyet olsun…