Kaliteli protein kaynağı olan peynir altı suyunun faydaları ve zararları nelerdir?

Kaliteli protein kaynağı olan peynir altı suyunun faydaları ve zararları nelerdir?

Peynir yapımının ardından ya da doğal bir peynir aldıktan sonra kalan suyu sakın atmayın!!! Yüksek kaliteli bir protein kaynağı olan peynir altı suyunun sindirimden kansere pek çok faydası vardır. İşte peynir altı suyunun diğer faydaları ve olası zararları!

PEYNİR ALTI SUYU NEDİR? PEYNİR ALTI SUYUNUN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?
Peynir altı suyu, peynir üretimi sırasında ayrılan sütün sıvı kısmıdır ve yeşilimsi sarı bir renktedir. Peynir üretimi sırasında sütün yağlı kısımları pıhtılaşır ve peynir altı suyu bir yan ürün olarak ondan ayrılır. İçeriğindeki bileşenleri yapılan peynir türüne, mayalanma şekillerine göre değişiklik gösterir.

Günümüzde peynir altı suyu bir atık olarak görülmesine rağmen yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Diğer proteinlere kıyasla bağırsaktan daha hızlı emilir ve çabuk sindirilir. Ayrıca kanser önleyici etkisinden kadınlarda rahim ve göğüs kanseri, erkeklerde prostat kanseri riskini düşürmesine kadar birçok faydası vardır. işte peynir altı suyunun diğer faydaları...

PEYNİR ALTI SUYUNUN FAYDALARI

•    İçeriğindeki protein metabolizmayı hızlandırır ve iştahı azaltarak kilo vermeye yardımcıdır.
•    Yağsız kas kütlesini korurken yağ kaybını artırmaya yardımcı olur.
•    Stres ve depresyon semptomlarını azaltır.
•    Kansere karşı korur.
•    Cilde iyi gelir.
•    Hepatit semptomlarını azaltır.
•    Kadınlarda rahim ve göğüs kanseri, erkeklerde prostat kanseri riskini düşürmesinde etkilidir.
•    Kemik mineral yoğunluğunu artırır.
•    Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
•    HIV hastalarındaki bağışıklık sitemini güçlendirir. 
•    Diğer protein türlerine göre sindiriminin daha kolay olması ve bağırsaktan emiliminin hızlı olması diyet programlarında sıkça kullanılmasında etkilidir.
•    Bebekler için üretilen sabun ve losyonlarda da kullanılır.
•    Mide problemlerine iyi gelir ve şişkinliği giderir.
•    Peynir altı suyundaki protein kan şekerini düşürerek Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde yardımcı olur.
•    Vücuttaki kalsiyum emilimini artırdığından kemiklerin daha kuvvetli olmasını sağlar.
•    İçeriğindeki laktoferrin enzimi antibiyotik etkisi göstererek mikropların oluşumu önler ve mikropların atılmasına yardımcı olur.
•    Yapılan araştırmalarda, düzenli tüketilen peynir altı suyunun kandaki iltihaplanmanın göstergesi olan C-reaktif protein seviyelerini düşürmede yardımcı olduğu görülmüştür.
•    İltihaplı bağırsak hastalığında yararlı etkileri vardır.
•    Gelişim çağındaki çocukların boylarının uzamasını sağlar.


PEYNİR ALTI SUYUNUN ZARARLARI

Peynir altı suyu genellikle iyi tolere edilir ancak  çok fazla tüketilen peynir altı suyu;

•    Mide bulantısı
•    İshal
•    Şişkinlik
•    Ağrı ve kramp gibi sindirim problemlerine neden olabilir. 

Ayrıca laktoz intoleransı olanlar için alerji riski taşıdığından dolayı dikkatli kullanmaları gerekir. 

En Yeniler