Hindistan cevizi yağı ile zayıflamak mümkün mü?

Hindistan cevizi yağı ile zayıflamak mümkün mü?
Hindistan cevizi yağı, cildi nemlendirmekten kan şekerini dengelemeye kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılıyor. Peki hindistan cevizi yağı, kilo vermede gerçekten etkili mi?

Son yıllarda kilo vermek isteyen pek çok insan, hindistan cevizi yağını kahvelerine, yemeklerine dahil etmeye başladı.  Bu makale; hindistan cevizi yağının kilo vermedeki etkisini incelemektedir.

Hindistan cevizi yağı şüphesiz sağlıklı bir yağ olsa da kilo kaybındaki etkisi belirsizdir.

MCT yağı

Orta zincirli trigliseritlerin kısaltması olan MCT’ler, çoğunlukla hindistan cevizi yağı ve fındık yağından elde edilen bir tür doymuş yağdır. MCT yağları, vücut tarafından uzun zincirli yağ asitlerine(LCT) göre farklı şekilde işlenir. LCT'lerin aksine, MCT'lerin % 95'i hızla ve doğrudan kan dolaşımına emilir ve yakıt olarak kullanılır.

Hindistan cevizi yağı,% 47,5 laurik asit ve% 8'den az kaprik, kaprilik ve kaproik asitlerden oluşur. Pek çok uzman, laurik asidi bir MCT olarak sınıflandırmamaktadır. Spesifik olarak, laurik asidin yalnızca% 25-30'u, diğer MCT'lerin% 95'i ile karşılaştırıldığında portal ven yoluyla emilir, bu nedenle sağlık üzerinde aynı etkilere sahip değildir. MCT olarak sınıflandırılmasının tartışmalı olmasının nedeni budur.

Tokluk hissi üzerinde etkisi var mı?

Araştırmalar, öğünlere hindistancevizi yağı gibi yağ açısından zengin yiyeceklerin eklenmesinin mide hacmini artırabileceğini ve düşük yağlı öğünlere göre daha fazla tokluk hissi uyandırdığını göstermiştir. Bazı araştırmalar, doymuş yağlar açısından zengin yiyecekleri yemenin, tekli doymamış yağlar açısından zengin yiyecekleri yemekten daha fazla tokluğa neden olabileceğini de göstermiştir. Bununla birlikte, diğer çalışmalar tokluk hissinin yağ asidi doygunluk seviyelerinden etkilenmediği sonucuna varmıştır.
Bu nedenle, diğer yağ türleri yerine hindistancevizi yağını seçmenin tokluk hissi uyandırmak için daha yararlı olup olmadığı belirsizdir.

Kilo vermede Gerçekten Etkili mi ?

Pek çok insan, sağlıklı kilo vermek için hindistan cevizi yağı tüketmenin etkili bir yöntem olduğuna inanırken, bunu destekleyen çok az kanıt vardır.

Örneğin, 91 yetişkin üzerinde yapılan 4 haftalık bir çalışmada, günde 50 gr hindistancevizi yağı, tereyağı veya zeytinyağı tüketen gruplar arasında vücut ağırlığında önemli bir fark bulamadı.

Bununla birlikte, bazı araştırmalar hindistan cevizi yağının göbek yağını azaltabileceğini öne sürüyor. Obezitesi olan 20 yetişkinde 4 haftalık bir çalışmada, bu yağdan günlük 2 yemek kaşığı (30 ml) almanın erkek katılımcılarda bel çevresini önemli ölçüde azalttığını gözlemledi. Benzer şekilde, 32 yetişkin üzerinde yapılan 8 haftalık bir başka çalışma, günde 2 yemek kaşığı (30 ml) hindistan cevizi yağı almanın kilo kaybını veya kilo alımını etkilemediğini gösterdi.

Sonuç olarak;

Hindistan cevizi yağının, bahsedildiği gibi kilo vermede mucizevi olarak kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Yağ yakımını ve tokluk hissini artırmada daha fazla araştırma yapılması gerekir. Bununla birlikte, kilo kaybını artırmasa da, dengeli bir diyetin parçası olarak kullanılabilecek sağlıklı bir yağdır. Yine de, tüm yağlar gibi hindistan cevizi yağının da yüksek kalorili olduğuna dikkat etmek gerekir.

Genel olarak, fazla kilolardan kurtulmak için tek bir şeye güvenmek yerine, bütün, besleyici yoğun gıdalar tüketerek ve porsiyon kontrolü uygulayarak diyetinizin genel kalitesine konsantre olmak daha faydalıdır.

Kaynak: healthline

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler