Hindistan cevizi şekeri, sofra şekerine sağlıklı bir alternatif olabilir mi?

Hindistan cevizi şekeri,  sofra şekerine sağlıklı bir alternatif olabilir mi?
İnsanlar, şekerin zararlı etkilerinin farkına vardıkça daha doğal tatlandırıcılara yönelmeye başladılar. Son yıllarda oldukça popüler olan doğal şekerlerden biri de hindistan cevizi şekeri. Artık market raflarında bile kolaylıkla bulunabiliyor. Peki hindistan cevizi şekeri gerçekten sağlığa faydalı mı?

Öncelikle rafine olsun veya olmasın, tüm şekerler kan şekerinde hızla yükselmeye ve ani düşüşlere neden olduğu için sağlık için oldukça zararlıdır.

İnsanlar, şekerin zararlı etkilerinin farkına vardıkça daha doğal tatlandırıcılara yönelmeye başladılar. Son yıllarda oldukça popüler olan doğal şekerlerden biri de hindistan cevizi şekeri!

Gelin hindistancevizi şekerinin gerçekten sağlıklı bir şeker alternatifi olup olmadığına bakalım.

Hindistan cevizi şekeri nedir?

Hindistan cevizi şekeri, hindistan cevizi bitkisinin özünün kaynatılması ve kurutulmasıyla elde edilen bir şeker türüdür.

Hindistan Cevizi Şekeri Nasıl Yapılır?

Hindistan cevizi şekeri, hindistan cevizinin özünden yapılır. Bu öz, akçaağaç şurubuna benzer şekilde ağaçta dolaşır. Hindistan cevizi özünü hasat etmek için çiftçiler, nektarın dışarı akmasını sağlamak için ağacın çiçek tomurcuğunu keser. Hindistan cevizi çiçeği nektarı yapmak için özü suyla karıştırıp şurup haline getirirler.Üreticiler, nektarı kurumaya ve kristalleşmeye bırakarak granül hindistan cevizi şekeri yaparlar.

Özetleyecek olursak;

Hindistan cevizi şekeri , hindistan cevizinin kesilip özü alındıktan sonra, bu özün kaynatılması ve buharlaştırılarak orta ateşte kaynatılması sonucu oluşan kahverengi bir şekerdir. Ürünün son hali kahverengidir fakat içerisine katıldığı yiyeceklere ve içecekleri renklendirmez.

Hindistan cevizi şekerinin besin değeri

100 gram hindistancevizi şekeri;

  • Kalori: 383 kcal
  • Karbonhidrat: 92.1 gr
  • Şeker: 92 gr
  • Protein: 2.6 gr
  • Yağ: 0,5 gr (Doymuş yağ içermez.)

Hindistan cevizi şekeri kan şekeri seviyelerini etkiler mi?

İnsanlar, kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkilerini ölçmek için belirli yiyeceklerin glisemik indeksini veya GI değerini kullanır. Daha yüksek GI puanına sahip yiyecekler, kan şekeri düzeylerini düşük GI puanı olan yiyeceklerden daha hızlı yükseltir.

Pek çok insan hindistancevizi şekerinin diğer şekerlere göre daha düşük bir GI gıda olduğunu duyar, ancak bu yanıltıcı olabilir.

Peki bu GI nedir?

GI, besinlerde bulunan karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızı olup glisemik indeksin kısaltılmasıdır.

Glisemik indeks (GI), karbonhidratların vücutta verecekleri glisemik tepkilerine (örn. glikoza dönüşmelerine) göre belirlenen sayısal bir değerdir. GI değeri 1 ila 100 arasında değişir; daha yüksek değerler kan şekerini daha hızlı yükselten gıdalara verilir. Saf glikoz bir referans noktasıdır ve glikozun glisemik indeksi 100’dür.

Glisemik indeks değerleri, bir gece boyunca aç kaldıktan sonra yemek yedirilen denekler üzerinde yapılan kan testleri ile belirlenir; belirli zaman aralıkları ile kan alınır ve kandaki glikoz değerleri ölçülür.

Glisemik indeks, karbonhidrat içeren gıdaların kan şekerini nasıl yükselttiğini ölçen bir değerdir. Yüksek glisemik indekse sahip bir gıda kandaki glizoz seviyesini düşük glisemik indeksli bir gıdadan daha hızlı yükseltir.Burada Gİ’si yüksek yiyecekleri çok fazla tüketmenin sağlığa zararlı olduğunu bilmek önemlidir.

Amerikan Diyabet Derneği tarafından yayınlanan GI değerleri üzerine yapılan araştırmaya göre, sofra şekeri, yaklaşık 65 GI puanına sahipken,hindistan cevizi şekerinin GI değeri  45 olarak hesaplanmıştır.

Hindistan cevizi şekeri ve fruktoz

Hindistan cevizi şekeri yüksek düzeyde fruktoz içerir. Bunun nedeni sükrozun yarı fruktozdan oluşmasıdır. Yani yüzde 70 ila 80 sakkaroz içeren hindistan cevizi şekeri, yüzde 35 ila 40 fruktoz içeriğine sahip olacaktırki bu aran gerçekten çok fazladır.

Fruktoz, düşük GI gıda olarak düşünülür çünkü vücut onu hemen enerjiye dönüştüremez. Ancak bu, fruktozu daha iyi bir şeker yapmaz. Journal of the American College of Cardiology tarafından yayınlanan araştırmaya göre, özellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerden çok fazla fruktoz tüketmek, kişiyi yine de diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık bozuklukları için risk altına sokabilir. 

Hindistan cevizi şekeri ve sofra şekeri

Hepimizin bildiği gibi sofra şekeri, yüksek glisemik indekse sahip ve besin içermediği için faydasızdır.

Hindistan cevizi şekerinde ise eser miktarda bitki besinleri ve polifenoller, flavonoidler ve antosiyanidin gibi antioksidanlar bulunur. Ayrıca glikoz emilimini yavaşlatan ve hindistancevizi şekerinin neden normal sofra şekerinden daha düşük bir glisemik indekse sahip olduğunu açıklayan inulin adı verilen bir lif içerir. Faydalı bileşiklerin miktarlarının az olduğu ve bir kişinin sağlıklı bir doz almak için çok fazla hindistancevizi şekeri yemesi gerekeceğini göz önünde bulundurursak; küçük dozlarda faydası eser miktardadır. Hindistancevizi şekeri yüksek kalorili olduğu için çok yemek potansiyel kilo alımına yol açar Bu nedenle sadece tatlandırıcı olarak az miktarda kullanılmalıdır. 

Hindistan Cevizi Şekeri Gerçekten Sağlıklı Bir Alternatif Mi?

Hindistan cevzi şekeri süper bir besin olmasada beyaz şekerden daha iyidir. Fakat tamamen saglıklı demek uygun olmaz. Sonuçta onun da şeker olduğunu unutmamak gerekir. Sadece gerçekten tatlandırıcıya ihtiyaç duyduğunuzda kullanmanız daha uygundur.

Kilo vermeyi desteklemek için kullanılabilir mi?

Bazı insanlar, hindistan cevizi şekerinin suçluluk duymadan ve kısıtlama olmaksızın tariflere ekleyebilecekleri mükemmel bir alternatif zannedebilir.Şeker, hindistan cevizi şekeri ile değiştirmek kilo vermeye yardımcı olmaz. Maalesef hindistan cevizi şekeri beslenme harikası bir ürün değildir. Şekere kıyasla ek besinler içerir, ancak fark küçüktür.

Bundan dolayı, hindistan cevizi şekerinin karbonhidrat bakımından hala yüksek olduğunu ve kalori içerdiğini unutmamak ve tüketimini sınırlandırmak önemlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler