Çölyak hastalarının güvenle yiyebileceği, glüten içermeyen yiyecekler

Çölyak hastalarının güvenle yiyebileceği, glüten içermeyen yiyecekler

Son dönemlerde glüten alerjisi, glütensiz beslenme, çölyak gibi pek çok terimi oldukça sık duyuyoruz. Glüten nedir, hangi yiyeceklerde glüten vardır, glütensiz beslenmede hangi yiyecekler bulunmalı gibi sorularınız için detaylı bir yazı hazırladık.

Glüten, buğday, yulaf, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir proteindir.  Çoğu insan glüteni tolere ederken; çölyak hastaları, glüten duyarlılığı olan kişiler, buğday alerjisi olankişiler  malesef  glüteni  tolere edemiyor.

Çölyak hastalığı tanısı aldıysanız ya da glütene, buğdaya karşı duyarlılığınız varsa glütensiz bir beslenme uygulamanız gerekir.

Glüten İçeren Gıdalar (YASAK olan gıdalar)

  • Bugday unu, bugday nişastası
  • Çavdar , arpa
  • Ekmek, pide, lavaş
  • Çikolata, sakız(glütensiz sakızlarda vardır)
  • Malt içecekleri
  • Monosodyum glutamat
  • Makarna ve türevleri
  • Hamur işleri (kek, pizza, turta, kurabiye, biskuvi)
  • Sosis, Salam
  • Soslar - çoğunda yoğunlaştırıcı olarak buğday bulunur
  • Çorbalar - çoğunda yoğunlaştırıcı olarak buğday bulunur
  • Paketli patates kızartması
  • Baharat karışımları
  • Soslu kuruyemişler
  • irmik

Glütensiz Gıdalar

Meyve, Sebze ve Bakliyat

  • Enginar
  • Kuşkonmaz
  • Avokado
  • Dolmalık biber
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Lahana
  • Karnıbahar
  • Kereviz
  • Pazı
  • Nohut
  • Hindistan cevizi
  • Yaka
  • Salatalık
  • Patlıcan
  • Sarımsak (FODMAP diyetindeyseniz kaçının)
  • Zencefil
  • Yeşil fasulye
  • Pırasa
  • Limon
  • Mercimek
  • Marul
  • Mantar
  • Zeytin
  • Soğan (FODMAP diyetindeyseniz kaçının)
  • Maydanoz
  • Ananas
  • Patates
  • Kabak
  • Lahana turşusu
  • Taze soğan
  • Arpacık
  • Soya fasulyesi
  • Ispanak
  • Kabak
  • Domates
  • Turp
  • Kabak

Et Ürünleri

Etlerin işlenmemiş olduğundan emin olun.

  • Balık türleri: Alabalık, palamut, hamsi ve diğerleri.
  • Tavuk eti: Bonfile, but ve kanat.
  • Kırmızı et: Kuşbaşı, kıyma, bonfile, pirzola ve diğerleri.

Tahıllar, Tahıllar, Ekmekler, Bisküviler, Makarna, Kuruyemişler ve Pastalar

  • Glütensiz ekmekler
  • Glutensiz tahıllar
  • Glutensiz yulaf
  • Fasulyeler
  • Karabuğday kabuğu çıkarılmış tane / Kasha
  • Chia
  • Mısır
  • Mısır gevreği
  • Keten
  • Fındık
  • Fındık unları
  • Patates
  • Kinoa
  • Pirinç
  • Tohumlar, ör. keten tohumu, kabak, haşhaşlı susam, ayçiçeği
  • Sorgum
  • Soya

Çeşniler, Soslar, Tatlılar, Tatlılar, Tatlandırıcılar ve Sürüler

  • Hindistancevizi yağı
  • Karabiber
  • Bal
  • Yabanturpu
  • Reçel
  • Jöleler
  • Zeytin yağı
  • Sütlaç
  • Salsa
  • Tuz
  • Susam yağı
  • Şerbet
  • Şurup

İçecekler

  • Badem sütü
  • Meyve suları
  • Gazlı içecekler

Süt Ürünleri

  • Tereyağı
  • Mavi peynir hariç peynir
  • Yumurtal
  • Süt
  • Yoğurt

Pişirme malzemeleri, otlar ve Baharatlar

  • Glutensiz un
  • Kabartma tozu
  • Bikarbonat soda
  • Mısır unu
  • Patates unu
  • Pirinç unu
  • Soya unu
  • Otlar, ör. fesleğen, kişniş, limon otu, kekik, biberiye, kekik
  • Baharatlar, ör. yenibahar, tarçın, karanfil, kimyon, küçük hindistan cevizi, kırmızı biber

Not: Özellikle paketli, işlenmiş gıda alışverişlerinizde mutlaka ürün içeriğini okuyun.

İlginizi çekebilir?

Kaynak: ibsdiets.org

Kaliteli Hayat

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki Haber
Sonraki Haber