Taze balık nasıl anlaşılır, İşte 5 adımda kolayca taze balık seçmeniz için ipuçları
1. Adım: Gözleri kontrol edin
Taze balıklara ayıracak vaktiniz yoksa veya dokunmamayı tercih ediyorsanız, bütün bir balığın taze olup olmadığını anlamanın en hızlı yolu gözleri kontrol etmektir. Açık olmalı, karanlık göz bebekleriyle şişkin olmalı ve olabildiğince gerçekçi görünmelidirler. Göz bebeğinin görünmediği buğulu gözler, balığın bayat olduğunun kesin bir işaretidir. İçe çökmüş gözlerde yine balığın bayat olduğunu gösterir
Adım 2: Yüzgeçleri ve kuyruğu kontrol edin
Balığın yüzgeçleri ve kuyruğu, balığın düzgün bir şekilde tutulup tutulmadığının bir işaretidir. Bunlar en çok dışarı çıkan kısımlardır taze olup olmadığı hakkında size bilgi verir. Bütün balığın hala taze olup olmadığını test etmek için kuyruğa dokunun. Kuru ve kırılgan kuyruk ve yüzgeçler bayatlık belirtisidir.
3. Adım: İyi bir koku alın
Balığınızı almak için bir pazardaysanız, satıcının güvenilir olup olmadığını anlamak için etrafı iyice kokladığınızdan emin olun. Bu testi geçerse, alacağınız balığada koku testi uygulayın. Taze balık deniz gibi kokmalıdır - her türlü tuhaf koku, balığın bayat oldumasının yanında artık çürümeye başladığının bir göstergesidir.
4. Adım: Solungaçları kontrol edin
İç kısımların kırmızı olduğundan emin olmak için solungaçlara bakın. Burası balığın oksijen damarlarının olduğu yerdir ve ne kadar taze olursa o kadar parlak kırmızı renge sahiptir. Solungaçlar, miyoglobini metmiyoglobine okside olacağından zamanla koyulaşma eğilimindedir. Kahverengiye ve hatta siyaha dönmüş balıklardan kaçının.
Adım 5: Elinize alıp iyice kontrol edin
Evet, balık parlak ve metalik görünebilir (tazeliğin iki görsel ipucu) ama onu gerçek bir teste tabi tutun ve ellerinize alın ölçüp tartın. Balık çok taze değilse pullar kolayca çıkma eğilimindedir. Balığa parmağınız ile bastırınca yumuşaklık hissediyorsanız ve oluşan çöküntü hemen düzelmiyorsa balık bayattır ondan uzak durun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.