İltihaplı romatizma (Romatoid artrit) nasıl tedavi edilir?

İltihaplı romatizma (Romatoid artrit) nasıl tedavi edilir?
İltihaplı romatizma hastası iseniz hangi doktora gitmelisiniz? İltihaplı romatizma hastalığında hangi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır? Tüm bu sorularınız için detaylı bir yazı hazırladık.

Romatizma hastalıkları ile romatoloji bölümü ilgilenir, bu alanda uzmanlaşmış doktorlara romatolog denir. 

İltihaplı romatizma hastalığı ve nasıl teşhis edileceği ile ilgili bilgi için diğer yazımıza bakabilirsiniz.

İltihaplı Romatizma (Romatoid artrit) nasıl tedavi edilir?

Romatizmal hastalığın tam olarak teşhisi konduktan sonra kişiye özel olarak tedavi başlanır. İlaçlar, sistemik olarak yani tüm vücuda etki sağlayabilmesi için içsel olarak uygulanır. Bu noktada amaç semptomları gidermek olabileceği gibi hastalığın seyrine olumlu etkisi bulunan ilaçlarla hastalığın ilerleyişini durdurmak ya da geriletmek olabilir. İltihap önleyici, hastalığı modifiye edici ilaçlar, kortizon ve daha pek çok yöntem olumlu etkileri nedeniyle kullanılabilir. Buna ek olarak eklemlere lokal tedavi uygulamaları yapılabilir. Burada doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini düzenli ve devamlı olarak uygulamak son derece önemlidir.

Doktorunuz romatizma hastalığının teşhis ettikten sonra size özel tedavi başlayacaktır. Hastalığın seyrine bağlı olarak İltihap önleyici, hastalığı modifiye edici ilaçlar kullanılabilir. Buna ek olarak eklemlere lokal tedavi uygulamaları yapılabilir. Burada önemli olan, doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini düzenli ve devamlı olarak uygulamanızdır. 

Tüm hastalar için tek bir tedavi işe yaramaz. Zaman içerisinde duruma göre farklı tedaviler uygulanabilir.

Tedavilere, DMARD olarak adlandırılan anti-romatizmal ilaçlarla başlanır. Bu ilaçlar sadece semptomları gidermekle kalmaz, aynı zamanda eklem hasarının ilerlemesini de yavaşlatır. Genellikle doktorlar, şişliği ve ağrıyı azaltmak için DMARD'ları nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar veya NSAID'ler ve / veya düşük doz kortikosteroidlerle birlikte reçete eder. DMARD'lar RA'lı hemen hemen tüm hastalar için ağrı, şişme ve yaşam kalitesini büyük ölçüde iyileştirir. Romatoloğunuza DMARD tedavisine olan ihtiyacı ve bu ilaçların riskleri ve yararlarını sorun.

Metotreksat (Rheumatrex, Trexall, Otrexup, Rasuvo), leflunomid (Arava), hidroksiklorokin (Plaquenil) ve sülfasalazin (Azülfidin) yaygın olrak kullanılan DMARD'lardandır

Daha ciddi hastalığı olan hastaların daha farklı ilaçlara ihtiyacı olabilir. Yaygın olarak abatasept (Orencia), adalimumab (Humira), anakinra (Kineret), certolizumab (Cimzia), etanercept (Enbrel), golimumab (Simponi) infliximab (Remicade), rituximab (Rituxan, MabumThera), sarilumab (Kevzara) ve tocilizumab (Actemra) kullanılır. Çoğu zaman, hastalar bu ilaçları metotreksat ile birlikte alırlar.

Janus kinaz (JAK) inhibitörleri, başka bir DMARD türüdür. Tek başına metotreksat ile tedavi edilemeyen kişilere tofacitinib (Xeljanz) veya baracitinib (Olumiant) gibi bir JAK inhibitörü reçete edilir.

Eğer iltihaplı romatizma hastası iseniz; zaman içerisinde düzenli doktor kontrollerini yaptırmalı, gerekli olduğu durumda kan testlerini, röntgenleri veya ultrasonları tekrarlamalısınız.

İltihaplı romatizma(Romatoid artrit)ile yaşamak

Hasta için çoğu zaman hareketli olmak iyidir. Fakat hastalığın seyrine göre hareketleri azaltmak gerekebilir. Genel olarak, bir eklem iltihabı olduğunda veya kendinizi yorgun hissettiğinizde dinlenmelisiniz. Bu zamanlarda, esneme gibi hafif hareketler yapılmalıdır.

Kendinizi daha iyi hissettiğinizde, yürüyüş yapabilir ya da hafif aerobik egzersizleri yapabilirsiniz. Bu eklemleriniz üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Fizyoterapist sizin için en uygun aktivitenin ne olduğunu söyleyecektir.

Romatoid artrit tedavisinde romatoloğun rolü

İltihaplı romatizma hastalığı basit bir hastalık değildir. Son yıllarda tedavi yöntemlerinde gelişmeler olmuştur. Romatologlar, kişiye özel tedavi yöntemleriyle sizin için en uygun tedaviyi sunarlar.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler