D vitamini eksikliği kısır yapar mı? Kısıra neden olan vitamin nedir?

D vitamini eksikliği kısır yapar mı? Kısıra neden olan vitamin nedir?
Son yıllarda erkek kısırlığı önemli ölçüde arttı. Araştırmacılar, Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'daki erkekler arasında son 40 yılda sperm sayısının neredeyse %60 oranında azaldığını söylüyor. Peki kısırlığı bu kadar artıran sebep nedir?

Erkek kısırlığı, düşük sperm sayısı, düşük hareketlilik veya morfoloji, tıbbi durum, genetik / kromozomal anormallik gibi faktörlere bağlı olabilir.

Araştırmalar, D vitamini düzeylerinin üreme sağlığındaki rolünü incelemiş ve D vitamininin üreme sağlığı için oldukça önemli olduğunu keşfetmişler.

D vitamini seviyelesinin testosteron seviyeleri ve doğurganlıkla yakın ilişki halinde olduğunu belirten araştırmacılar D vitamini eksikliği olan erkeklerde sperm üretimi ve kalitesinin düşük olduğunu belirtiyor. Ayrıca folikül uyarıcı hormonun (FSH) salgılanmasını engelleyen bir gonadal hormon olan inhibin B seviyeleri de D vitimini yönünden zayıf olan kişilerde görülüyor.

Danimarka'da kısır erkekler üzerinde yapılan bir araştırmada, D vitamini takviyelerinin sperm kalitesini ve hormonal dengesizlikleri iyileştirip iyileştiremeyeceğini inceledi. 307 erkek üzerinde yapılan bu araştırmada kan ve sperm örnekleri alınarak karşılaştırmalar yapıldı. Çalışmaya seçilen erkekler D vitamini seviyesi 20 ng/ml altında olanlardan oluşmaktaydı.

Rastgele olarak ayrılan iki grubun birine 150 gün boyunca günlük 1.400 IU vitamin D3 ve 500 mg kalsiyum uygulandı. İkinci gruba ise sadece plasebo hapı verildi. ​​D vitamini seviyeleri başlangıçta ortalama 14 ng/ml idi. Plasebo grubu 5 ayın sonunda ortalama 17.2 ng/ml'lik bir D vitamini oranına sahip olurken, takviye alan grupta bu oran %30 artış gösterdi. Sperm kalitesinde ise herhangi bir değişiklik gözlenmedi.

Bununla birlikte, D vitamini grubundaki çiftlerin toplam % 7,3'ü doğal gebelik elde ederken, plasebo grubundaki ise bu oran % 2,4'te kaldı.

Serum inhibin B seviyeleri, D vitamini grubundaki erkeklerde plasebo grubuna göre 49 pg/ml daha yüksek olarak ölçüldü. Ayrıca, D vitamini takviyesi alan erkeklerde sperm sayısının plasebo gruba göre daha yüksek olduğu raporlandı.

İlginizi çekebilir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler