Uzmanlar uyardı: Bunalımlı halinizin nedeni magnezyum eksikliği olabilir!

Uzmanlar uyardı: Bunalımlı halinizin nedeni magnezyum eksikliği olabilir!
Magnezyum eksikliği; çoğu zaman ciddiye alınmayan, ama sanıldığından daha önemli olan sağlık problemlerindendir. Aslında vücudumuz magnezyum eksikliğinde bize önemli sinyaller verir. Bunlardan en önemlileri tükenmişlik hali, kendini sürekli yorgun hissetme, kaygılı ruh hali, stresli olma gibi belirtilerdir.

Magnezyum, vücudumuz için hayati önem taşıyan 11 minerallerden biri. Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, sinir ve kas sisteminin gevşemesini sağladığı için magnezyumu anti-stres minerali olarak tanımlıyor.

Magnezyum eksikliğinin belirtilerine baktığımız zaman; yorgunluk, halsizlik, kas zayıflığı, depresyon, stres, uykusuzluk gibi semptomlar karşımıza çıkıyor.

Araştırmalar, yeterli magnezyum alımının stresi azalttığını, ruh halini iyileştirebileceğini ve daha kaliteli uyku sağladığını gösteriyor. Peki magnezyum ruh halini nasıl bu kadar etkiliyor?

  • Stres ve kaygı: Magnezyum, vücudun strese tepkisini düzenlemede önemli bir rol oynar. Kronik fiziksel veya zihinsel stres vücudunuzdaki magnezyumu tüketir ve düşük magnezyum seviyeleri stresi yoğunlaştırarak bir kısır döngü oluşturur. Magnezyum, vücudun stres-tepki sisteminin aktivitesini modüle eder ve araştırmalar, artan magnezyum alımının kaygıyı azaltabileceğini, stresi hafifletebileceğini ve korkuya verilen yanıtı en aza indirebileceğini düşündürmektedir.
  • Ruh hali ve depresyon: Magnezyum, ruh halinin düzenlenmesinde yer alan birçok enzim, hormon ve nörotransmitter için önemlidir; aynı zamanda, depresyon belirtilerinde rol oynadığı bilinen iltihaplanma ile de ilişkilidir. Çalışmalar, düşük magnezyum alımını daha yüksek depresyon riski ile ilişkilendiriyor ve artan magnezyumun depresyon ve anksiyete semptomlarını önemli ölçüde iyileştirebileceğini öne sürüyor.
  • Uyku: Magnezyum, beyindeki nöronların aktivitesini azaltan, sinir sistemini sakinleştirip sakinleştiren ve uykuyu teşvik eden bir nörotransmitter olan GABA ile etkileşime girer. Ayrıca vücudun uyku-uyanıklık döngülerini etkileyen hormon olan melatonini de etkiler ve daha derin bir uyku sağlamak için kasları gevşetir. Araştırmalar, magnezyumun toplam uyku süresini ve kalitesini iyileştirdiğini ve uykuya dalma süresini kısalttığını öne sürüyor.

Magnezyum eksikliği yaşamamak için;

  • Haftada 2 öğün bakliyat tüketin. Özellikle kuru fasülye ve mercimek yüksek magnezyum içeriğine sahip bakliyatlardandır unutmayın.
  • Her gün 1 avuç ceviz, badem, kabak cekirdeği, ay çekirdeği ya da fıstık tüketin.
  • Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, nane, pazı, roka, pancar yaprakları gibi) de bolca magnezyum bulunur.
  • Tam tahıllı ekmek tercih edin.

Magnezyum ile daha detaylı bilgi için "Magnezyum minerali nedir, faydaları nelerdir?" başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler