Diş ağrısına ne iyi gelir, evde diş ağrısını nasıl geçirilir? İşte 9 ev yapımı tarif

Diş ağrısına ne iyi gelir, evde diş ağrısını nasıl geçirilir? İşte 9 ev yapımı tarif
Diş ağrısı, dişlerin ve çeninin içinde ve çevresinde görülen zaman zaman kulaklara ve gözlere dahi vuran bir ağrıdır. Diş çürüğü, enfeksiyon, kırık dolgular veya diş etlerinin çekilmesi buna neden olabilir.

Öncelikle ağrınız 1 veya 2 günden fazla sürerse, tedavi ettirmek için hemen bir diş hekimine görünmek en uyun olandır.

Bu süre zarfında evde bulunan malzemelerden yapılan aşağıdaki basit çözümler, rahatsızlıktan geçici olarak kurtulmanızı sağlayabilir.

SOĞUK KOMPRES VEYA BUZ TORBASI

Soğuk kompres veya buz torbası, özellikle diş ağrısı yaralanma veya diş etlerinin şişmesinden kaynaklanıyorsa diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Buz torbasını veya dundurucudan çıkaracağınız herhangi birşeyi, ağrılı dişin olduğu bölgede yanağın dışınan her seferinde birkaç dakika tutarak bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Soğuk uygulanması kan damarlarını daraltarak kan akışını yavaşlatır. Bu da, ağrıyı uyuşturmaya ve şişliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

TUZLU SU GARGARASI

Ağzı ılık tuzlu suyla çalkalamak, çürüklerde veya dişler arasında biriken birikintilerin gevşemesine yardımcı olur. Ayrıca şişliği azaltabilir, iyileşmeyi artırabilir ve ağrıyı hafifletebilir.

1 çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eritip her seferinde 30 saniye ağızda çalkalayarak tuzlu su ile çalkalama yapılabilir. Bu süreçi gerektiği tekrarlayabilirsiniz.

AĞRI KESİCİLER

Reçetesiz olarak satılan parasetamol, asetaminofen ve ibuprofen gibi ilaçlar, diş ağrısı için geçici ağrı kesici sağlayabilir. Aspirin 16 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.

SARIMSAK

Sarımsak, tarih boyunca tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılmıştır. Allisin adlı bir bileşik sayesinde güçlü bir antibakteriyel özellik sağlar. Taze bir diş sarımsak önce ezilmeli, ardından biraz tuzla karıştırılmalı ve karışım etkilenen dişe sürülmelidir.

NANE ÇAYI

Nane çayı, uyuşturma özelliğinden dolayı diş ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Karanfil gibi nane de diş ağrısını hafifleten uyuşturma özelliklerine sahiptir. Nane aromasını ve kokusunu veren mentolün antibakteriyel olduğu da biliniyor.

Bir çay kaşığı kuru nane yaprağı bir bardak kaynar suya konularak 20 dakika demlendirilir. Soğumaya bırakıldıktan sonra ağzı çalkalayarak veya direk içerek tüketebilirsiniz.

Hafif ılık, ıslak bir çay poşeti de ağrıyan bölgeye birkaç dakika uygulanarak ta kullanılabilir.

Bir pamuk topunun üzerine birkaç damla nane yağı damlatıp dişin üzerine yerleştirerek te kullanabilirsiniz.

KEKİK

Kekik, tıbbi kullanımları ile tanınanan şifalı bir ottor. Bronşit veya boğmaca gibi göğüs enfeksiyonları için etkileri ispatlanmıştır. Kekiğin içinde bulunan timol, antiseptik ve antifungal özelliklere sahiptir.

Gargara yapmak için bir bardak suya bir damla kekik yağı ekleyip kullanabilirsiniz.

Diğer bir yöntem de nane yağındaki gibi, bir pamuk topunun üzerine birkaç damla kekik yağı damlatıp ağrıyan dişin üzerine uygulanmasıdır.

ALOE VERA

Bilindiği üzere aloe vera yanıkları ve küçük kesikleri iyileştirmek için kullanılmakta. Bazı insanlar artık aloe vera'yı diş etlerini temizlemek ve diş ağrılarını yatıştırmak için de kullanıyor.

Araştırmalar, aloe veranın doğal antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ve diş çürümesine neden olan mikropları yok edebileceğini göstermiştir.

Aloe vera jeli, ağızda ağrılı bölgeye sürülmeli ve nazikçe masaj yapılmalıdır.

HİDROJEN PEROKSİT (OKSİJENLİ SU) İLE ÇALKALAMA

Özellikle bir enfeksiyondan dolayı (apse vs.. varsa) diş ağrısı oluşuyorsa, etkili bir antibakteriyel olmasından dolayı hidrojen peroksit solüsyonu ile gargara yapabilirsiniz.

Hidrojen peroksit yutulursa tehlikelidir, bu nedenle gargara sırasında çok dikkatli olunmalıdır. Bu yüzden çocuklarda bu yöntem kesinlikle kullanılmamalıdır.

Yüzde 3'lük hidrojen peroksit çözeltisi ile su eşit oranda karıştırılmalı ve yaklaşık 30 saniye ağızda çalkalanmalıdır. Tükürdükten sonra, ağızını birkaç kez sade suyla çalkalamayı unutmayın.

KARANFİL

Karanfil, antiinflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Doğal anestezik görevi gören kimyasal bir bileşik olan öjenol içerir.

Karanfil ayrıca, diş ve diş eti enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Kişi küçük bir pamuğu karanfil yağıyla ıslatıp ağrılı dişin olduğu bölgeye uygulayabilirsiniz.

Karanil yağınız yokda kurutulmuş bütün karanfilleride kullanabilirsiniz. Bunun için karanfili yavaşça çiğneyin ve yağının açığa çıkmasını sağlayın. Daha sonra ağrıyan dişin üzerine koyarak 30 dakika bu şekilde tutun.

DİŞ AĞRISI BİTKİSİ

Böyle bir ada sahip olması semptomlarınızı hafifletmek için kesin bir bilgi gibi görünebilir lakin bu bitkinin diş ağrısını gerçekten hafifletip hafifletmediği net değildir. Bu bitkinin farklı türleri dünyanın her yerinde yetişir ve yağı birçok ürünün bir bileşenidir.

GELENEKSEL UYGULAMALAR

Dünyanın bazı bölgelerinde, alternatif tıpcılar tarafından tavsiye edilen bir çok şifalı bitki var. Bu bitkiler diş ağrısını gidermek için farklı kısımlarını kullanır. Örneğin birinde tohumu kullanılırken, birinde yaprağı kullanılabiliyor. Gerçekten ağrıyı giderip gidermediklerine dair bilimsel bir araştırma henüz olmadığı için net bir bilgi veremiyoruz. İşte Dünya'da diş ağrısına iyi geldiği iddia edilen diger bitkiler;

  • Boyalı ısırgan
  • Mavi mine çiçeği
  • Hindistan cevizi kabuğu
  • Guava yaprakları
  • Kola fıstığı
  • Okaliptüs yaprakları
  • Mango kabuğu
  • Pençe yaprakları
  • Tatlı patates
  • Ayçiçeği yaprakları
  • Tütün yaprakları

NE ZAMAN DİŞ HEKİMİ GÖRMELİ

Bu ev yapımı tarifler sadece geçici bir rahatlama sağlamak içindir. Diş ağrısı bir veya iki günden fazla sürerse, bir diş hekimine görünmeniz uygun olacaktır.

Diş ağrısı hemen tedavi edilmezse diş eti hastalığı veya diş apsesi gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Apse, bakteriler dişin pulpası adı verilen dişin en iç kısmını enfekte etmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.

TAVSİYELER

Diş ağrısı veya diş apselerini önlemenin en iyi yolu, dişleri ve diş etlerini mümkün olduğunca sağlıklı tutmaktır. Aşağıdaki adımlarla uygulayarak bunu sağlayabilirsiniz:

  • günde iki kez en az 2 dakika boyunca florürlü diş macunu ile diş fırçalamak
  • şekerli yiyecek ve içecekleri azaltmak
  • dişlerin arasını temizlemek için düzenli olarak diş ipi kullanmak veya diş arası fırçası kullanmak
  • diş problemlerini daha da kötüleştirebileceği için sigara içmemek
  • düzenli diş muayenesi yaptırmak

Kaynak: WebMD, Healtline

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler