Kalsiyum Bakımından Zengin 11 Yiyecek

Kalsiyum Bakımından Zengin 11 Yiyecek
Kalsiyum sağlıklı kemikler ve kaslar için oldukça önemli minerallerden biridir. Genelde yoğurt veya süt önerilir. Oysa Kalsiyum açısından zengin başka yiyecekler de bulunuyor. Şimdi onları paylaşacağız..

Kalsiyum özellikle çocuklarımız ve yaşlılar için önemli bir şeydir. Bu yüzden kalsiyum alımı konusunda oldukça dikkatli olmalı ve mutlaka almalıyız. Vereceğimiz bu bilgiler kalsiyum konusunda bildiğiniz bir çok şeyin aslında yanlış olduğunu gösterecek türden..

Anne babalar olarak "kalsiyum alman lazım" diyerek çocuklarınızı süt içmeye zorladığınız oluyor mu? Evet, süt ürünlerinde bolca kalsiyum olduğu doğru, fakat süt tek seçenek değil!

Bu konu özellikle süt alerjisi çocuğu olan anne babaların da en merak ettiği konulardan biridir. "Yeterince kalsiyum almak Çin neler yiyip içmek gerekiyor" gelin hep birlikte öğrenelim.

Öncelikle kalsiyumun önemine bakalım

Kalsiyum kemik sağlığının yanında, aynı zamanda kas fonksiyonu, sinir iletimi ve hormon salgılanması için de çok önemlidir. Bu yüzden kalsiyum vücudumuzun olmazsa olmazıdır diyebiliriz. Çoğu yetişkin (19-50 yaş) günde 1.000 miligrama, 50 yaşın üstündeki kadınların ise günde 1.200 miligram kalsiyuma ihtiyacı vardır. Ne yazık ki çoğu kadın günde sadece yaklaşık 750 miligram alır ve kronik kalsiyum eksikliği olan osteoporoza yakalanır.

Gelelim süte

1 bardak süt ortalama 300 miligram kalsiyum içeren mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Ancak süt ürünlerini sevmiyorsanız veya onları iyi sindiremiyorsanız, dışarıda başka süper kaynaklar da var, endişelenmenize gerek yok!

İşte size süte alternatif kalsiyum kaynakları

Badem

Badem kalsiyum açısından zengin olan kuru yemişlerden biridir. 30 gr badem günlük kalsiyum miktarının %8'ini karşılar. Badem ayrıca bol miktarda lif ve E vitamini içerir. Beslenmenizde bademi eksik etmeyin.

Kuru incir

Tatlı, lezzetli ve kalsiyum yüklü 1 kase kuru incir size 362 miligram kalsiyum verir. Kuru incirleri dilimleyip yulaf ezmesinden yoğurda kadar her şeye ekleyebilirsiniz. 100 gram kuru incirin günlük kalsiyum gereksiniminin %17'sini karşıladığını unutmayın. Özellikle süt alerjisi olan çocuklar için kuru inciri oldukça iyi bir alternatif olarak değerlendirilebilir.

Tofu

Tofu soya fasülyesinden elde edilir ve soya loru olarak da bilinir. Bazı tofu şirketleri, soya sütünü kesmek için kalsiyum sülfat kullanır ve bu da tofuya sıkı dokusunu verir. Bunun yararı, son ürüne kalsiyum eklemesi yapmaktır! Kullanılan kalsiyum sülfat miktarı, tofunun sertliğine bağlı olarak değişir - yumuşak / ipeksi tofu, sert tofudan daha az kalsiyum sülfat gerektirir, bu nedenle son ürün tipik olarak katı bir tofudan daha az kalsiyum içerir.

Kalsiyum Takviyeli Portakal Suyu

1 bardak portakal suyu 350 miligram kalsiyum içerir. Portakal suyunun aynı zamanda şeker içerdiğini unutmayın ve miktarına dikkat edin.

Fasülye ve Mercimek

Fasulye ve mercimek bol miktarda kalsiyum içeren besinler arasında. Beslenmenize bu yiyecekleri eklemeyi unutmayın.

Somon

Kılçığı ile birlikte konserve haline getirilen somonlar güçlü bir kalsiyum kaynağıdır. Kılçık yenirmiymiş demeyin bu şekilde konserve edilince içinde kılçık olduğunu bile neredeyse anlayamıyorsunuz.

Sebzeler

Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve lahanagiller kalsiyum bakımından oldukça zengindirler.

Eğer süt alerjiniz yoksa ve sadece süt içmeyi sevmiyorsanız aşağıdaki listelenen besinleri de süte alternatif olarak tüketebilirsiniz

Peynir

Kaşar peynirinden tulum peynirine her damak tadına uygun peynir çeşidi bulunmaktadır. Peynirin çeşidine göre kalsiyum miktarı değişse de sert peynirlerin daha fazla kalsiyum içerdiğini göz önüne alarak tercih edebilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurt en güçlü kalsiyum kaynaklarından biridir. Bir su bardağı yoğurt ortalama 300 miligram kalsiyum içerir. Yoğurt aynı zamanda iyi bir probiyotik, protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Ev yapımı yoğurtları hayatınıza dahil edin. Evde kendi yoğurdunuzu kendiniz yapmak isterseniz yoğurt mayalama tarifimize bakabilirsiniz.

Ayran ve Kefir

İçecek olarak ayran ya da kefir içmeyi alışkanlık haline getirin. Ayran ve kefir iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler