Tavuk eti sağlıklı mı? Faydaları, zararları ve besin içeriği nelerdir?

Tavuk eti sağlıklı mı? Faydaları, zararları ve besin içeriği nelerdir?
Tavuk, en popüler et türlerinden biridir. Erişmesi en kolay olan bu et tipinin hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Ayrıca oldukça fazla hazır gıda alternatifleride mevcuttur. Bu yazımızda sizlere tavuk etinin besin değerlerini, faydalarını ve zararlarını bilimsel makaleler eşliğinde size sunacağız.

https://saglikhaberciniz.com.tr/beslenme/fosfor-minerali-nedir-faydalari-nelerdir-fosfor-eksikligi-nasil-tedavi-edilir-1423hTavuk Etinin Besin Değerleri

Tavuk, protein, niasin, selenyum ve fosfor gibi çeşitli önemli besinler açısından zengindir.

85 gram tavuk göğsü porsiyonunda şunlar bulunur (Kaynak ABD Tarım Bakanlığı):

  • Kalori: 122
  • Protein: 24 gram
  • Yağ: 3 gram
  • Karbonhidrat: 0 gram
  • Niasin: Günlük Değerin (DV)% 51'i
  • Selenyum: DV'nin% 36'sı
  • Fosfor: DV'nin% 17'si
  • B6 Vitamini: DV'nin% 16'sı
  • B12 Vitamini: DV'nin% 10'u
  • Riboflavin: DV'nin% 9'u
  • Çinko: DV'nin% 7'si
  • Tiamin: DV'nin% 6'sı
  • Potasyum: DV'nin% 5'i
  • Bakır: DV'nin% 4'ü

Protein, özellikle dokularınızı inşa etmek, onarmak ve kas kütlesini korumak için gereklidir.

Selenyum ise bağışıklık fonksiyonları, tiroid sağlığı ve doğurganlık için gerekli olan eser bir mineraldir

Tavuk ayrıca enerji üretiminde, DNA sentezinde ve beyin sağlığında merkezi rol oynayan niasin, B6 ve B12 vitaminleri gibi B vitaminleri açısından da zengindir

ÖZET
Tavuk, protein, niasin, selenyum ve fosfor dahil olmak üzere birçok temel besin maddesinin harika bir kaynağıdır.

Tavuk Etinin Faydaları

Tavuk eti yukarıdada belirtildiği üzere birçok besin kaynağı açısından zengindir ve sağlıklıdır. Ayrıca karbonhidrat içermemesi gibi avantajlardan dolayı bir çok diyette mükemmel bir lezzet elemanı olarak yer almaktadır.

Tavuğun kalorisi düşük ancak protein oranı yüksek olduğu için eğer kilo vermeyi düşünüyorsanız sizin için mükemmel bir seçim olacaktır.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde yapılan araştırmalara göre, protein alımındaki artışın tokluk hissini artırabileceğini neticesinde kilo kaybını artırabileceğini ve yağsız vücut kütlesini korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Yine yapılan başka bir araştırmada proteinlerin kas büyümesini desteklemeye de yardımcı olduğu belirtilmiştir. Ayrıca protein kalsiyum metabolizmasında rol oynar ve kemik sağlığını korumak için önemlidir.

ÖZET
Tavuk oldukça besleyicidir ve iyi bir protein kaynağıdır. Diyetinize tavuk eklemek kilo vermeyi, kas gelişimini ve kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

Zararlı Tavuk Eti Çeşitleri

Tüm tavuk eti türleri aynı etkiye sahip değildir. Örneğin, tavuk kanadı, çıtır tavuk, tavuk şinitzel gibi kızartılmış ve galeta untu çeşitler sağlıksız yağlar, karbonhidratlar ve kalori bakımından yüksektir

Yine ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde yapılan araştırmalar, işlenmiş etlerin daha yüksek kalp hastalığı riski, tip 2 diyabet ve belirli kanser türlerine davetiye çıkardığını göstermektedir.

İşlenmiş etler ayrıca yüksek miktarda sodyum (tuz) ve koruyucuda içermektedir. Sodyum alımını azaltmanın, özellikle yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Ek olarak, yine işlenmiş etlerdeki nitritler gibi koruyucu amaçlı kullanılan kimyasallarında kanserojen bileşiklerin oluşumuna katkıda bulunduğu araştırmalar neticesinden saptanmıştır.

ÖZET
Kızarmış ve galeta untu tavuk, sağlıksız yağlar, karbonhidratlar ve kalori olarak daha yüksek verilere sahiptir. Bazı tavuk türleri de yoğun bir şekilde işlenerek raflarda yerini alır bu işlenmiş etlerin çoğu sağlığa zararlıdır.

Tavuk sağlıklı bir şekilde nasıl pişirilir?

photo-1601625618639-b989333a9589ixlibrb-1-2-1ixideyjhchbfawqiojeymdd9autoformatfitcropw1950q80.jpg

Bazı tavuk hazırlama yöntemleri diğerlerine nazaran daha sağlıklıdır. İşte en iyi seçeneklerden birkaçı:

  • Izgara tavuk
    Izgara tavuk, protein alımınızı artırmanın hızlı ve sağlıklı bir yoludur. Yemeğinizi tamamlamaya yardımcı olması için ızgaraya biraz sebze de atmayı ihmal etmeyin.
  • Fırında tavuk
    Özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız, tavuğunuzu bu şekilde pişirmek harika seçenektir. Yağ ve kalori bakımından düşük olmasının yanı sıra, pişmiş tavuk önemli besinler açısından zengindir.
  • Tavada tavuk
    Yüksek lifli, protein dolu bir yemek için biraz yağ ve en sevdiğiniz sebzeleri karıştırarak sotelemeti deneyebilirsiniz.

ÖZET
Izgara, fırınlama ve tavada kızartma tavuğun tadını çıkarmanın en sağlıklı yollarından birkaçıdır.

Tavuk eti nasıl pişirilince sağlıksız olur?

Tavuk kesinlikle sağlıklı bir diyete uysa da, bazı türler ekstra kalori, yağ ve bolca tuz içermektedir. Kaçınmanız veya en azından yeme sıklığını azaltmanız gereken birkaç tavuk eti pişirme türü:

  • Kızarmış tavuk
    Yağda kızartılmış veya galeta ununa bulanarak kızarmış tavuklar genellikle kalori, karbonhidrat ve sağlıksız yağlar bakımından oldukça zengindir.
  • Piliç çevirme
    Mağazadan satın alınan çevirme tavuğu genellikle marine edilir ve çok baharatlıdır. Bu da nihai üründeki tuz miktarını önemli ölçüde artırabilir
  • Hazır tavuk etleri
    Birçok kişi tarafından öğle yemeği olarak tercih edilen işlenmiş tavuk ürünleri raf ömürlerini uzatmak için genellikle fazla tuz ve sağlıksız koruyucular içermektedir.

ÖZET
Kızarmış tavuk, tavuk şinitzel ve işlenmiş tabuk etleri sağlıklı bir diyetle sınırlamanız veya tüketmemeniz gereken birkaç tavuk türüdür.

Tavuk, dengeli beslenmeye harika bir yoldaştır. Porsiyon başına yaklaşık 85–113 gram sizin için yeterli olacaktır. Ayrıca mümkün olduğunca ızgara, soteleme veya buharda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.

Son olarak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alabilmesi için tavuk, balık, et ve baklagiller gibi çeşitli protein kaynaklarını ihmal etmeden tüketilmesi gerektiğini de unutmayın.

Bir sonraki yazımızda tavuk etinin hangi bölümünün ne kadar besin değeri içerdiğini sizlerle paylaşağız.

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi ve makalelerimize yorum yazmayını unutmayınız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler