Kerevizin faydaları nelerdir? Kerevizi nasıl saklamalıyız?
Kereviz, umbelliferae veya apiaceae olarak bilinen maydanozgiller ailesindendir. Bu ailede en yaygın bilinen kök sebzeler; havuç, yaban havucu, kişniş, kimyon, dereotu ve maydanozdur.
Kerevizin tarihi M.Ö. 4000 yıllarına kadar dayanır ve günümüzde dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tüketilir.
Kerevizin Sağlık Açısından Faydaları
Kilo Vermeye Yardımcı
İçerdiği lif sayesinde, özellikle kilo vermek ve sağlıklı beslenmek isteyenler için harika bir seçenektir.
Kanseri Önler
Kereviz antioksidanlarla yüklüdür. Bunlar, flavonoidler ve C vitamini gibi iyi bilinen çeşitlerin yanı sıra lunularin ve bergapten içerir.
Antioksidanlar, kansere neden olan oksidatif stresi önlemeye yardımcı olur.
Kan Basıncı Düzenler
Kereviz, ftalitler olarak bilinen bir fitokimyasal açısından zengindir. Bu bileşiğin, sağlıklı kan akışını teşvik etmek için arter duvarı dokularını gevşettiği düşünülmektedir. Bu artan kan akışı, kan basıncının düşmesine neden olur. Kereviz üzerinde yapılan araştırmalarda hem sistolik hem de diyastolik kan basıncında düşüşler gözlenmiştir.
Alzheimer Hastalığını Önler
Yapılan araştırmalar, L-3-n-butilftalid olarak bilinen bir kerevizin hafızayı geliştirdiğini gösteriyor.
Sıvı Kaybını Önler
Kerevizin yüzde 95'i su olduğu için vücudun su ihtiyacı için çok faydalıdır.
Kerevizin Besin İçeriği
Kereviz, flavonoidler de dahil olmak üzere birçok antioksidan içerir. Bunlar, oksidatif stresi sınırlamak için serbest radikallerle savaşır ve kanser riskini azaltmada rol oynar.
Kereviz aynı zamanda iyi bir kaynaktır:
- A vitamini
- C vitamini
- K vitamini
- Potasyum
- Folat
Bir fincan doğranmış kereviz:
- 14 kalori
- 1 gramdan az protein
- 1 gramdan az yağ
- 3 gram karbonhidrat
- 1,6 gram lif
- 1 gram şeker
Kereviz Fazla Tüketilirse Ne olur?
Fazla yenen kereviz, bazı kişilerde şişkinliğe veya gaza neden olabilir. Bu yan etkiler, sebzenin mide-bağırsak problemleriyle bağlantılı araştırma yapan mannitol bileşiğinin yüksek seviyelerinden kaynaklanıyor olabilir.
Kereviz Nasıl Saklanır?
Kereviz en iyi şekilde buzdolabınızın sebzelik çekmecesinde saklanır. Folyoya sarılarak veya havlu kağıda sarılarak muhafaza edilebilir. Düzgün saklandığı takdirde buzdolabında iki haftaya kadar saklanabilir.
Kereviz derin dondurucuda da saklanabilir. Bunun için kereviz aldıktan hemen sonra yıkanıp soyulur. Kullanıma uygun doğranıp, üzerine limon sıkılarak buzdolabı poşetlerine koyulur. Havası alınarak derin dondurucuda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Kereviz Seçerken Nelere Dikkat Edilir?
Taze bir kerevizin sapları sıkı ve yukarıya doğru bakar. Eğer yapraklarında sarı veya kahverengi lekeler varsa kesinlikle almayın, bu kerevizin bir hastalık geçirdiğini gösterir. Ayrıca solmuş yapraklı saplardan ve soluk yeşil renkli yapraklardan kaçının.
Kerevizi Nasıl Tüketebiliriz?
- Fırında Kereviz Cipsi
- Yoğurtlu Cevizli Kereviz Salatası
- Zeytinyağlı Portakallı Kereviz Yemeği
- Kereviz Çorbası
- Humusa Kereviz Dilimleri
- Kereviz Mücver
- Portakallı Kereviz
yaparak kerevizi beslenmenize dahil edebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.