Zencefil çayının faydaları nelerdir, kimler tüketmemelidir? Zencefil çayı nasıl yapılır?
Zencefil; potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengindir. Ayrıca yüksek oranda folat, bakır, çinko sodyum mineralleri ve C, E ve B6 vitaminleri içerir.
Zencefil çayının faydaları nelerdir?
- Mide bulantısını hafifletir.
- Mide şişkinliğini azaltır.
- Kabızlık sorununa iyi gelir.
- Hazımsızlığa karşı etkilidir.
- Kronik ağrıları, kas ağrılarını hafifletir.
- Metabolizmayı hızlandırır, kilo verimine yardımcı olur.
- Bağırsakların hızlı çalışmasını sağlar.
- Solunum yolları rahatsızlıklarını tedavi eder.
- Regl ağrılarını hafifletir.
- Yolculuklarda mide bulantılarında yol tutmalarında zencefil çayı oldukça etkilidir.
- Saçları güçlendirir.
Zencefil çayı nasıl hazırlanır?
Hazırlanışı;
- Zencefilin kökünü yıkayın.
- 2 diş sarımsak büyüklüğünde taze zencefili ve yarım limonu dörde bölüp 10 dk kaynatın.
- Kapağı kapalı bi şekilde 5 dk dinlendirip dilerseniz bal ile tatlandırıp servis edebilirsiniz.
Kimler zencefil çayını tüketmemeli?
Zencefil çayının tüketimi, bazı kişilerde karın rahatsızlığı, göğüste ağrılı yanma hissi, ishal, gaz gibi belirtiler gösterebilir. Safra taşı bulunanlar, kalp ve şeker hastalığı bulunan kişiler, tansiyon ilaçı kullananlar, hamileler, emzirenler, kan inceltici ilaç kullananlar, cerrahi operasyon olacak kişiler zencefil çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Aşırı zayıf, kilo vermek istemeyen kişiler zencefil çayı tüketmemelidir. Ameliyatlardan 2 hafta önce zencefil çayı tüketimi durdurulmalıdır.
Zayıflamak için zencefil çayı nasıl hazırlanır?
1. Zencefil çayı
200 ml suya , 2 cm taze zencefili tencereye koyun ve 20 dk kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp kapağını kapatın. Soğuyana kadar bekleyin. Soğunca süzüp afiyetle içebilirsiniz.
2. Tarçınlı zencefil çayı
Tarçınlı zencefil çayı, kilo verimini daha da artırır, yağ yakımını uyarır ve iştahı azaltır. Tarçın ayrıca kan şekeri seviyelerini düzenlemeye, kolesterolü, trigliseridleri ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Çubuk tarçın ve zencefili suya ekleyip 10 dk kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp kapağını kapatın. Soğuyana kadar bekleyin. Soğunca süzüp afiyetle içebilirsiniz.
3. Zerdeçallı zencefil
Zerdeçal, en güçlü antienflamatuar ve antioksidan bileşenlerden biri olup bağışıklığı güçlendirir. 1 parça zencefili su bardağı suda kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 2 çay kaşığı zerdeçal ekleyin, tencerenin kapağını kapatın ve çayı içmeden önce 10 dakika demlenmeye bırakın.
4. Ananas suyu ile zencefil
Ananas, zencefilin sindirim özelliklerine ek olarak, proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan bir enzim olan bromelain içerir. Bir parça zencefil ile bir miktar ananası blender yardımıyla karıştırın ve soğuk olarak servis edin. Suyu daha lezzetli hale getirmek için nane ve buz da ekleyebilirsiniz.
5. Zencefilli limonata
1 litre suyu, 4 adet limonun suyunu ve 5 gr rendelenmiş zencefili karıştırıp en az 30 dk buzdolabında bekletin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.