Tiroid Hastaları Bu Gıdalardan Uzak Durun!
Son yıllarda tİroid hastalıkları oldukça yaygınlaştı. Bundan 30-40 yıl önce çok çok az görülen haşimato hastalığının artış oranlarına baktığımızda durumun ne kadar korkutucu olduğunu görebiliyoruz. Fitoterapi uzmanı ve "ilaçsız yaşamla"la tanıdığımız Dr. Ümit Aktaş troid hastalığının en önemli nedeninin bağışıklık sisteminin bozulması olduğunu dile getiriyor. Buradaki en önemli faktörün beslenme ve ağır metal zehirlenmesi olduğunu; beslenmenin bozulması, beslenme ile alınan kimyasal maddeler, genetiği değiştirilmiş gıdalar ve gıda hassasiyetinin bağışıklığı bozduğunun özellikle altını çiziyor.
Troid için beslenmenin önemini açık ve net. Burada ilk aklımıza gelen "Tiroid hastalıklarında hangi yiyecekleri yiyip hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız?" sorusu oluyor. Biz de saglikhaberciniz ekibi olarak medicinenet.com sitesinde yer alan araştırmayı sizler için derledik.
Sağlıklı bir tiroid için neler yemeliyim?
- Protein: Et, tavuk, balık, fasülye
- Selenyum: Brezilya fıstığı, karaciğer, sarımsak
- Magnezyum: Koyu yapraklı yeşil sebzeler, badem, ceviz ve keten tohumu
- B12 Vitamini: Et, tavuk, yumurta
- İyot
- Demir: Sığır eti, karaciğer, ıspanak ve sardalya
- Çinko: Et, tavuk, badem
- B2 Vitamini: Et, badem ve yeşil sebzeler
- D Vitamini: Güneş ışığı, yumurta sarısı, karaciğer
- Omega-3 yağ asitleri: Balık, ceviz, chia ve keten tohumu
- C Vitamini: Brokoli, brüksel lahanası, narenciye ve çilek
- A Vitamini: Yumurta, yeşil sebzeler ve karaciğer
Tiroid hastaları ne yememeli?
- Soğuk içeceklerdeki yüksek florür içeriği , tiroid bezine başka hiçbir içecekte olmadığı kadar zarar verir.
- Brokoli, karalahana, karnabahar ve lahana gibi Brassica ailesine ait besinler tiroid fonksiyonunu değiştirebilecek maddeler içerir. Bu yiyecekler, özellikle çiğ olarak yenilirse, T3 ve T4 seviyelerinin düşmesine neden olabilir.
- Sağlıklı bir tiroid bezi için gerekli olan iyot , fazla alındığında paradoksal olarak T3 ve T4 fonksiyonunu baskılayabilir. Günlük iyot tüketimi 150 gramdan fazla olmamalıdır.
- Kızarmış yiyecekler ve doymuş yağ içeren yiyecekler de tiroid sağlığı ve işlevi için kötüdür.
- Gluten tüketmek çoğu insan için genellikle bir sorun olmasa da, çölyak hastalığı olanlarda besin emilimini bozabilir ve GI iltihabını tetikleyebilir . Ne yazık ki, Hashimoto hastalığı gibi bir otoimmün bozukluğun neden olduğu hipotiroidizmi olan bazı kişiler de çölyak hastalığından etkilenme riski altındadır . Bazı insanlar tiroid fonksiyonunu sürdürmek için glütenden tamamen kaçınmalıdır.
- Kafein bağımlılığı tiroid ve adrenal bezleriniz için zararlıdır. Kafein , tiroid hormonunun emilimini bloke eder , bu nedenle hipotiroidiniz varsa kafein tüketimini mümkün olduğunca en aza indirmelisiniz.
- Fazla şeker tüketimi vücuda zarar verir. Bir dizi hastalığa neden olmasının yanı sıra, tiroid fonksiyonu için gerekli olan T4 dönüşümüne müdahale eder.
Şimdi ise size tiroid konusunda ilk akla gelen Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu'nun mucize küründen bahsedeceğiz.
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu nodüllü olanlar için ve anormal çalışan tiroidde (hızlı yada yavaş) ise dereotu, yoğurt otu ve ginkgo biloba bitkilerinin şikayetlerin ortadan kalkmasında büyük oranda etkili olduğunu dile getiriyor. Bunun için 2 ay düzenli olarak her gün sabah, öğlen, akşam 1 tutam dereotu tüketilmesi gerektiğini söyleyen Saraçoğlu, 1 ay boyunca yoğurt otu kürünün uygulanmasını tavsiye ediyor.
Gelelim Saraçoğlu'nun Yoğurt Otu Kürüne;
5 gram yoğurt otunu 1 su bardağı arıtılmış klorsuz suya koyup kaynatın. Fokur fokur kaynadıktan 5 dakika sonra ocağın altını kapatın. Ilıdıktan sonra süzün. İçmeden öne 3-4 defa gargara yapıp ağzınızın her noktasında gezdirip tükürün. Geri kalanını için. Tatlandırmak için dere otu ve zencefil suyu ekleyebilirsiniz. Günde 1 kez akşamları olmak şartıyla 30 gün boyunca düzenli olarak her gün tüketin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.