Kendinizi, çocuğunuzu eşinizi daha iyi tanımak için mizaç ilminin temellerini öğrenmek ister misin?

Kendinizi, çocuğunuzu eşinizi daha iyi tanımak için mizaç ilminin temellerini öğrenmek ister misin?
Kendinizi, çocuklarınizi, eşinizi ne kadar tanıyorsunuz? Peki mevsimlerin ve yediğimiz gıdaların bile bir mizacı olduğunu biliyor musunuz? Hatta organların, vakitlerin bile bir mizacı var. Evet yanlış duymadınız. Sizler için mizaç ilminin temellerini ele aldığımız bu yazımızı okuduktan sonra kendinizi daha iyi tanıyacak, kişilik özelliklerinize göre beslenme şeklinizi oluşturabileceksiniz.

Mizaç Nedir?

Mizaç, insanın doğuştan getirdiği ve genellikle değiştirilemeyeceğine inanılan, huy ve davranışlarının tamamına denir. Mizaçların farklı farklı olmasının birçok sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi ise şu şekilde açıklanmıştır.

Kâinat dört ana elementten oluşur. Bu elementler: hava, su, ateş ve topraktır. Bu dört element, küçük bir kâinat olarak kabul edilen insanda da mevcuttur. Kadîm kaynaklarda bu elementlerin insan bedeninde ki karşılığı, bedende nem içeren salgılar olmaları sebebiyle "ahlât-ı erbaa", yani dört sıvı olarak isimlendirilmiştir.

Kökeni Mısır ve Çin’e dayanan, İbn-i Sina'nın “El Kanun fi’t-Tıbb” eserinde de sıkça bahsettiği mizaç ilmi, Hipokrat'ın insan hastalıklarını kendileriyle ilişkilendirdiği dört bedensel unsura dayalı tıp teorisi olan ‘hümoral patoloji’nin de temelini oluşturmuştur. Bu iki büyük tıp bilim insanının yaklaşımları gösteriyor ki, mizaç ilmi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynamıştır.

İnsanda her ne kadar dört element bir arada bulunuyor olsa da, bunlardan birisi baskın olarak öne çıkar ve kişinin mizacını belirlemede önemli rol oynar. Eğer baskın olan bu unsur dengelenirse, bu fizyolojik ve psikolojik olarak sağlıklı olmak anlamına gelir.

Mizaç ilmini öğrenmenin bize ne gibi faydaları vardır?

Kişi kendisini, çevresini tanımakla kalmaz, mizacına göre beslenme ile de sağlıklı bir yaşamın kapısını aralamış olur. Bu ilme göre, yalnızca insanın değil; her bir organın, mevsimlerin, vakitlerin, gıdaların da mizaçları vardır. Belki de bazı mevsimlerde kendimizi daha enerjik, bazı mevsimlerde ise enerjimizi düşük hissetmemiz, mizacımızla mevsimin uyumu ile ilgilidir. Ne dersiniz?

Peki nedir bu mizaçlar? Bunların fiziksel ve karakter özellikleri nelerdir? Hep birlikte tanıyalım.

Safrâvî Mizaç:

Safrâvî mizacın elementi ateştir. Bu elementin özelliği kuru ve sıcak olmasıdır. Kâinattaki mevsimsel karşılığı yaz; insan bedenindeki karşılığı ise safra sıvısıdır. Bu sıvı, sarımsı renkte olup, tadı oldukça acı ve keskindir. Karaciğerde işlenerek safra kesesine akıtılır. Bu sıvının baskın olduğu kişiler mizaç ilminde “safrâvî” olarak adlandırılır.

Safrâvî mizaca sahip kişilerin fiziksel ve karakter özellikleri ise şöyledir:

  • Zekidirler.
  • Konuşmaları düzgündür.
  • Çabucak öfkelenirler.
  • Öfkeleri çabucak söner.
  • Değişken bir ruh haline sahiptirler.
  • Enerjiktirler.
  • Liderlik özellikleri taşırlar.
  • Edebiyata meraklıdırlar.
  • Genellikle minyon tiplidirler.
  • İştahsızlık problemi yaşarlar.
  • Az bir uyku ile yetinirler.
  • Ciltleri sarıya yakındır.
  • Ciltlerinde geniş gözenekler bulunur.
  • Kararsızdırlar.

Yaz mevsiminin mizacı kuru ve sıcak olması sebebiyle safra sıvısı vücutta artabilir. Böyle zamanlarda nemli ve soğuk gıdalarla beslenerek vücudu dengeye getirebiliriz.

Soğuk ve nemli gıdalardan bazıları ise şunlardır:

Şeftali, kayısı, dut, böğürtlen, karpuz, armut, erik, limon, muz. domates, salatalık, marul, taze fasulye, kabak ve semizotu.

Demevî Mizaç:

Demevî mizacın elementi havadır. Bu elementin özelliği nemli ve sıcak olmasıdır. Kainattaki mevsimsel karşılığı ilkbahar; insan bedenindeki karşılığı ise “dem” yani ”kan” dır. Bu sıvının baskın olduğu kişiler mizaç ilminde “demevî” olarak adlandırılırlar.

Demevî mizaca sahip kişilerin fiziksel ve karakter özellikleri ise şöyledir:

  • Elmacık kemikleri çıkıktır.
  • Ciltleri kırmızıya yakındır.
  • Hafif kiloludurlar.
  • Cömerttirler.
  • Uyumlu bir yapıya sahiptirler.
  • Çalışkandırlar.
  • Neşelidirler.
  • Merhametlidirler.
  • Edebiyat ve müziğe ilgilidirler.
  • Maneviyatları kuvvetlidir.
  • Hırslıdırlar.
  • Cesurdurlar.
  • Düzensizdirler.
  • İnsanlarla iletişim halinde olmayı severler.
  • Yorgunluk hissetmezler.
  • Yaz aylarında kendilerini iyi hissetmeyebilirler.

Bedenlerinde “dem” sıvısı fazlalaştığında, dengeye getirmek için perhiz olarak tüketmeleri gereken gıdaların “soğuk ve kuru” mizaçlı olması gerekmektedir. Bunlardan bazıları ise şunlardır:

İnek eti, harnup, vişne, kara erik, arpa, pirinç, mısır, yeşil mercimek.

Balgâmî Mizaç:

Balgâmî mizacın elementi sudur. Bu elementin özelliği nemli ve soğuk olmasıdır. Kainattaki mevsimsel karşılığı kış; insan bedenindeki karşılığı ise sudur. Bu sıvının baskın olduğu kişiler mizaç ilminde “balgâmî” olarak adlandırılırlar.

Balgâmî mizaca sahip kişilerin fiziksel ve karakter özellikleri ise şöyledir:

  • Unutkandırlar.
  • Öğrenme konusunda isteksizdirler.
  • İçe dönük yaşarlar.
  • Kaygısızdırlar.
  • İradesizdirler.
  • Risk almazlar.
  • Akıllıdırlar.
  • Yavaş hareket ederler.
  • Matematiğe yatkındırlar.
  • Cilt renkleri beyazdır.
  • Bedenleri yumuşaktır.
  • Çok uyurlar.

Vücutta “balgam” sıvısı artarsa, dengeye getirmek için tüketilmesi gereken gıdaların “sıcak ve kuru” mizaçlı olması gerekmektedir. Bu gıdalardan bazıları ise şunlardır:

Ceviz, balkabağı, nohut, yulaf, barbunya, kırmızı, mercimek, lahana.

Sevdâvî Mizaç:

Sevdâvî mizacın elementi topraktır. Bu elementin özelliği kuru ve soğuk olmasıdır. Kainattaki mevsimsel karşılığı sonbahar; insan bedenindeki karşılığı ise dalakta oluşup kana karışan siyah renkteki sevda sıvısıdır. Bu sıvının baskın olduğu kişiler mizaç ilminde “sevdâvî” olarak adlandırılırlar.

Sevdâvî mizaca sahip kişilerin fiziksel ve karakter özellikleri ise şöyledir:

  • Vücut yapıları zayıftır.
  • Ten renkleri koyudur.
  • Ciltleri kurudur.
  • İnatçıdırlar.
  • Şüphecidirler.
  • İçe kapanıktırlar.
  • Dikkatlidirler.
  • Kincidirler.
  • Risk almaktan kaçınırlar.
  • İhtiyatlıdırlar.
  • Hesap ve teknik konulara eğilimlidirler.
  • Emanetçidirler.

Bedenlerinde “sevda” sıvısı fazlalaştığında, dengeye getirmek için perhiz olarak tüketmeleri gereken gıdaların “sıcak ve nemli” mizaçlı olması gerekmektedir. Bunlardan bazıları ise şunlardır:

*Kuyruk yağı, tereyağı, keçi sütü, ördek yumurtası, bıldırcın yumurtası, kaz eti, yeşil soğan.

Her bir mizacın dengede olması için yapılmasını tavsiye edebileceklerimizi ise, kişinin sevdiği insanlarla bir arada bulunması, dengeli beslenmesi, karışık gıdaları birlikte tüketmemesi, lokmaları hızlı çiğnemekten kaçınması, doğa yürüyüşleri yapması ve maneviyata önem vermesi olarak sıralayabiliriz.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler