Yıllardır Yanlış Yapmışız! Konserve Mevsiminde Kavanoz Kapatırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde

Yıllardır Yanlış Yapmışız! Konserve Mevsiminde Kavanoz Kapatırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde
Her yıl yaz aylarında en çok sorulan sorulardan biridir "Konserve Nasıl Yapılır?" En sağlıklı saklama yöntemlerinden biri olan konserveyi yapmak zor değil aslında ama püf noktalarını bilmek lazım. İşte konserve yaparken kavanoz nasıl kapatılır, nelere dikkat edilmelidir... tüm detaylar yazımızda...

Her yıl özenle hazırladığımız konserveler bütün kış hayat kurtarıyor. Hatta fazla yaptığımız yemekleri uzun süre muhafaza etmek için bile bu yöntemi kullanıyoruz. Bilgileriye bizi aydınlatan Erdem Öner'in bu konuyla ilgili paylaşımı dikkatimi çekti. Erdem Öner, instagramda çok faydalı paylaşımlar yapan bir gıda mühendisi. Konserve sezonunun başladığı şu günlerde "konserve yapımında nelere dikkat edilmesi gereken 10 madde" başlıklı harika bir yazı yazmış. Ben de sizinle paylaşmak istedim.

Gelin hep birlikte kulak verelim. Kışın elimiz ayağımız olan konserveleri bu yıl daha bilinçli yapalım.

✔️ Kaliteli, taze, çürüksüz hammadde seçin.

✔️ Cam kavanoz tercih edin, üzerinde çizik-çatlak-zedelenme olmamalı. Kavanozun kafa kısmında yer alan tırnaklar zarar görmemiş olmalı

✔️ Kavanoz kapaklarının darbe almamış-sağlam, iç kısmının korozyona uğramamış, tek kullanımlık olması gerekir

✔️ Dolumları kaynar vaziyette hiç beklemeden önceden ısıtılan cam kavanoza üzerinde 2 parmak boşluk kalacak kadar dolum yapın, bunu yaparken kapakları kaynar su içerisinde bekletin

✔️ Dolum yapıldıktan hemen sonra temiz bir bezle kurulanan kapağı kavanozun üzerine koyup avuç içiyle hafif bir baskıyla 3 kez tık sesi duyacak şekilde geriye (sola) sarıp; sonra 1 kez sağa sıkıp kapamayı yapın ve ters çevirmeden oda sıcaklığında üzerini bir bezle örtüp soğumasını bekleyin. Bu işlemle kapak ve kavanoz tırnakları tam birleşir, firelerin önüne geçilir

✔️ Doğru kapama sayesinde hermetikli (sızdırmaz) kapama yapılır.

✔️ TERS ÇEVRİLMEMELİ; çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcakken temas ile tepkimeye girebilir.

✔️ Sıcak dolum yaparken çıkan buhar ile ürünün içerisine hapsolan gaz çıkacağı için ve serbest oksijen uzaklaşacağından vakum kolay oluşur. Gaz çıkışı ile kapak içi korozyon da önlenmiş olur.

✔️ Asla soğuk dolum yapılmaması gerekir, hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir.

✔️ Güvenilir bir konserve en az 1 yıl kapak şişmeden, çökmeden dayanabilir.

Uyarılar

⚠️Konservede köpürme yoksa, açtığınızda ekşime yoksa, kokusu rahatsız etmiyorsa uygun

⚠️Dolumu tepesine kadar yapılanlarda sızdırma ve hava alma sorunuyla birlikte kapak atmalar gözlenir; o yüzden boşluk bırakılması önemlidir. Daha fazla boşluk bırakılması da kapağın vakum ile birlikte çökmesine yol açabilir bu da istenmez.
⚠️Dolumunu yaptığınız kavanozun dışı ürün artığı ile kirlendiyse soğuk musluk suyu altında yıkarsanız termal şok etkisi ile cam kavanoz çatlar ve kırılır! Tam soğuduktan sonra yıkayabiliriniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler