Yedikçe Yediren Aylarca Kalsa Bayatlamayan Tadı Damakları Çatlatmalık Sade Antakya Kömbesi Tarifi

Yedikçe Yediren Aylarca Kalsa Bayatlamayan Tadı Damakları Çatlatmalık Sade Antakya Kömbesi Tarifi
Kurabiyeler Türk Mutfağının sevilen lezzetlerindendir. Bugün sizlere Antakya Mutfağının özel gün kurabiyesi olan Antakya Kömbesi tarifini vereceğiz. Bugün ne pişirsem diyenlere çayın yanını dolduracak, dursa da aylarca bayatlamayacak lezzetli mi lezzetli bu kurabiyenin hemen tarifine geçelim...

Kömbe Hatay'ın özel gün kurabiyesidir. Bayramlarda her evde tepsi tepsi pişer. Antakya kömbesi olarak da bilinen kömbenin içerisinde tarçın, karanfil, muskat, damla sakızı, yenibahar, zencefil ve mahlepten oluşan kömbe baharatı bulunur. Bu karışım hazır satılıyor rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Kömbe pişince sadece ev değil tüm mahalle mis gibi kokar. Çayın yanına harika bir lezzettir.

Kömbenin içerisinde yumurta olmadığından kapalı bir cam kavanozda 3 ay bile bozulmadan durabiliyor.

Mutlaka deneyin.

SADE ANTAKYA KÖMBESİ TARİFİ İÇİN NELER GEREKLİ?

  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kömbe baharatı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri için

  • Bolca kavrulmamış susam

Kömbe baharatı bulamayanlar 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı mahlep, 1 tatlı kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı muskat, 1 tatlı kaşığı toz karanfil, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 2-3 adet dövülmüş damla sakızını karıştırıp cam bir kavanozda saklayın. İstediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

SADE ANTAKYA KÖMBESİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

✔️ Oda sıcaklığındaki tereyağını yoğurma kabına alın.

✔️ Sütü, suyu ve toz şekeri ekleyip iyice karıştırın. Krema kıvamına gelsin.

✔️ Kömbe baharatını, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin.

✔️ Azar azar un ilave ederek  ele yağışmayan yumuşak bir kurabiye hamuru elde edin.

✔️ Geniş bir kaseye susam koyun. 

✔️ Kurabiye hamurundan aldığınız hamuru  önce susama sonra batırın. Sonra da kömbe kalıbının içi dolacak şekilde iyice bastırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine kalıbı ters çevirerek yerleştirin. Çevirirken zorlanırsanız tepsiye yavaşça vurarak düşmesini sağlayın. Eğer kömbe kalıbınız yoksa, elinizde ceviz büyüklüğünde parçalar alıp susama bulayıp üzerinden bastırın, lezzeti önemli nasıl olsa:)

✔️ Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, pembeleşinceye kadar pişirin.

✔️ Fırından çıkan kurabiyeleri, iyice soğutun soğudukça sertleşecektir.

✔️ Cam kavanozlara koyup saklayabilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. 

❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler