Osmanlı usulü vezir parmaği tatlısı nasıl yapılır?
Dün komşum Ümmühan Hanım getirmiş bu tatlıyı, tek kelimeyle bayıldık. Koca tabağı bir çırpıda bitirdik. Tabi hemen tarifini aldım yapmak için. Sizler de yapın diye paylaşmak istedim.
Yapımı oldukça pratik, akşama mutlaka deneyin.
VEZİR PARMAĞI TATLISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 100 gram tuzsuz tereyağı
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağı
- Yarım su bardağı yoğurt
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Üzeri için Malzemeler
- 1 su bardağı irmik
Şerbeti için Malzemeler
- 2 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
VEZİR PARMAĞI TATLISININ YAPILIŞI
✔️ Öncelikle şerbetini hazırlamaya başlayalım. Küçük bir tencereye şekeri ve suyu koyup kaynamaya bırakın. 15 dakika sonra limon suyunu ekleyip 2 dakika sonra ocağın altını kapatın ve soğuması için bi kenara alın.
✔️ Hamuru yoğurmaya başlayalım. Geniş bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, sıvı yağı, yumurtayı ve yoğurdu koyup güzelce karıştırın. Ardından unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin.
✔️ Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şeklini verin ve irmiğe bulayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 deredece ortalama 30 dakika pişirin.
✔️ Fırından çıkardıktan 5 dk sonra buz gibi soğuk şerbetini dökün.
✔️ Ara ara şerbetini üzerlerine gezdirerek iyice çekmesini sağlayın.
✔️ Üzerine antep fıstığı dökerek servis edebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.