Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi "Üzümlü ve kuru kayısılı hoşaf tarifi"
Komposto; taze meyvelerle, hoşaf ise kuru meyvelerle su da kaynatılarak yapılan bir içecektir. Hoşaf, Osmanlı saray mutfağından da sıkça tüketilen hoşaf, 1844 yılında basılan ilk yemek kitabı ’’Melceü’t Tabbah (Aşçıların Sığınağı)’da da yer almış olup bir çok meyveyle yapıldığı belirtilmiştir.
ÜZÜMLÜ KURU KAYISI HOŞAFI İÇİN MALZEMELER
- Yarım su bardağı çekirdeksiz sarı üzüm
- 1,5 su bardağı kayısı kurusu
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 10 su bardağı su
ÜZÜMLÜ KURU KAYISI HOŞAFININ YAPILIŞI
Kuru üzümü yıkayıp derin bir tencereye alın.
Üzerine soğuk suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp üzümler yumuşayana kadar kaynatın. (Kaynamaya başlayınca yaklaşık 15 dk yeterli)
Kayısılarınız büyükse doğrayabilirsiniz. Kaynayan üzüm suyuna kayısıları ilave edin. Şekeri de ekleyip 5 dk kaynatıp ocağın altını kapatın. Tencerenin kapağı kapalı bir şekilde soğumaya bırakın.
Hoşafınızı buzdolabında soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Meyvenin tadına bağlı olarak şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Şekersiz besleniyorsanız şeker eklemeden de tüketebililirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.