Fırında beşamel soslu bilecik güveci tarifi nasıl yapılır?

Fırında beşamel soslu bilecik güveci tarifi nasıl yapılır?
Güveçte yapılan yemekler lezzeti ile bir adım öne çıkıyor şüphesiz. Bugün sizlere Bilecik'in meşhur beşamel soslu güveç tarifini paylaşacağız. Hem lezzeti hem görüntüsü ile davet sofralarınızı süslemeye aday bu yemeği mutlaka deneyin.

Güveçleri dolap köşelerinden çıkarma vakti geldi. Akşam yemeklerini ziyafete çevirecek biraz uğraştırıcı ama sonucu ile herkesin yüzünü güldüren bir yemek yapacağız. Lokum gibi pişen kuşbaşı etin, kızartılmış patlıcan ve patatesler harmanlanmasıyla yapılan bu yemek beşamel sosuyla buluşunca ortaya ne çıkacağınız az buçuk tahmin ediyorsunuzdur. Ağzınızın suyu akmaya başladıysa malzemeleri hazırlayın, mutfak sizi bekliyor...

Beşamel Soslu Bilecik Güveci için neler gerekli?
➞ 1 kg patates
➞ 1 kg kuzu eti (Kuzunun but kısmı güzel oluyor)
➞ 5-6 parça yeşil biber
➞ Yarım kg salkım domates
➞ 800 gr patlıcan
➞ 1,5 tatlı kaşığı tuz
➞ 3 diş sarımsak
➞ 1 çay kaşığı
➞ 2 tatlı kaşığı pul biber
➞ 3 kepçe et suyu
➞ 1 tatlı kaşığı kekik
➞ Yarım çay bardağı sıvıyağ

Kızartmak için sıvı yağ

Beşamel sos için;
➞ 2 yemek kaşığı tereyağı
➞ 2 yemek kaşığı un
➞ 2,5 su bardağı süt
➞ yarım çay kaşığı karabiber
➞ yarım tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;
➞ 200 gr kaşar peyniri

Beşamel Soslu Bilecik Güveci nasıl yapılır?
✔️ Eti hazırlayalım.
Sinirlerinden ayrılmış ve fazla yağı alınmış etli kuş başı şeklinde doğrayın.Tavayı ocağa alın. Isınınca etleri ilave edin ve yüksek ateşte pişirmeye başlayın. 2-3 dakika sonra karıştırın. Et suyunu salınca karıştırarak pişirmeye devam edin. Etler suyunu çekince 3-4 kaşık et suyu ilave ederek karıştırın bu şekilde pamuk gibi yumuşacık pişecekler. Et suyunu tamamen çekince yarım çay bardağı kadar sıvı yağ ve iri doğradığınız sarımsakları ekleyerek kavurmaya devam edin.
✔️ Bu arada sebzeleri kızartalım. Patateslerin kabuklarını soyup kuşbaşı şeklinde doğrayın. Alacalı soyduğunuz patlıcanları da aynı boyutlarda doğrayın. Bol kızgın yağda önce patatesleri sonra patlıcanları kızartın.
✔️ Etler yeterince kavrulunca tuzunu, karabiberini, pul biberini ve kekiğini ekleyin ve ocağın altını kapatın.
✔️ Kızaran sebzeleri etlerle harmanlayın ve güveç kaplarına paylaştırın. Üzerine birer büyük yemek kaşığı et suyu dökün. Yemek bu sayede kuru kuru olmayacak.
✔️ Bu arada biberleri ve domatesleri yemeklik doğrayın ve güveçlere azar azar koyun. 2'şer tanesini süslemek için ayırın.
✔️ Beşamel sosunu hazırlayalım. Ocağı tavaya alın. Tereyağını eritince unu ekleyip güzelce kavurun. Kavrulan una azar azar süt ekleyerek sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Tuzu ve karabiberi ilave edin. Ocağın altını kapatın.
✔️ Güveçlere beşamel sosundan paylaştırıp üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Dilimlenmiş domates biberle süsleyin.
✔️ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Bekletmeden servis edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Harun Usta / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler