Un Yok! Yumurta Yok! Yağ Yok! Su ile Yoğurulan Durdukça Lezzetlenen Sırları Detaylarda Saklı Ev Yapımı Şam Tatlı Tatlısı

Un Yok! Yumurta Yok! Yağ Yok! Su ile Yoğurulan Durdukça Lezzetlenen Sırları Detaylarda Saklı Ev Yapımı Şam Tatlı Tatlısı
İrmikli ve şerbetli tatlı severlere bugün orjinal bir tatlı tarifi vereceğiz. Bir tadına baktıysanız zaten hafızanızdan çıkaramamışınızdır .Dışı sert, içi lokum, dağılmaya du harika lezzeti evde yapmak isteyenlere şam tatlısı tarifi...

Aslında şam tatlısı tam bir sokak tatlısı. İzmir civarında adım başı şam tatlısı bulabilirsiniz. Eğer yediyseniz kolay kolay unutamazsınız.

Şam tatlısı revaniye benziyor esasen ama daha hafif bir tatlı. Dışardaki yediklerimizin çoğu taş fırında ve alimunyum tepside pişiyor, imkanınız varsa taş fırında pişirtin yoksa da ben fırında da yapıyorum. İdeal Alimunyum Tepsi Boyutu 30*40 cm.Aliminyum tepsi yoksa dikdörtgen borcamı kullanabilirsiniz.

Tarifi Gaziantepli Harun Ustadan Aldım. Gerçekten  dışarıdaki lezzete çok yakın. Deneyin siz de görün.

ŞAM TATLISI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Gerekli malzemeler

  • 5 su bardağı irmik 
  • 2 su bardağından biraz az su
  • 1.5 su bardağı Toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme Karbonat

Şerbeti için ;

  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • yarım dilim limon 

Üzeri için ;

 

  • Yer fıstığı
  • Tahin

ŞAM TATLISI TARİFİNİN YAPILIŞI

✔️ Kuru malzemeleri karıştırma kabına alıp güzelce harmanlayın.

✔️ Suyu azar azar ilave ederek 2 dakika (çok fazla yoğurmuyoruz) yoğurup ne çok katı ne çok cıvık bir hamur elde edin.

✔️ Tepsiyi sıvı yağ ile yağlayın ve hamuru güzelce tepsiye yayın. Dümdüz eve eşit olmalı varsa spatula kullanabilirsiniz. 

✔️ Sıkı durun burası çok önemli serin bir yerde 12 saat bekletin

✔️ 12 saat sonra tencereye toz şekeri ve suyu koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca lilmonu sıkın ve kabuğunu için atıp 10 dakika sonra ocağın altını kapatın ve ılımaya bırakın.

✔️ Fırınlamadan önce 4 yemek kaşığı şerbeti bir kaseye alın. 3 yemek kaşığı tahini de ekleyip harmanlayın ve fırça ile tatlının üzerine güzelce sürün. 

✔️ Önceden ısıtılmış 180 derece 20 dakika pişirin. (Çok fazla pişirmeden kesmek için süreyi kısa tuttutuk tekrar pişreceğiz).

✔️Yatay 12 dikey 3 parçaya ayırın. Dikdörgen şekilde kesiyoruz. 

✔️ Üzerine tekrar bir tepsi kapatıp 20 dakika da bu şekilde pişirmeye devam edin. 

✔️ Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra oda sıcaklığındaki şerbeti dökün.

✔️ Mümkünse 4-5 saat dinlendirin.

✔️ Servisten önce üzerlerine yer fıstığı yerleştirin. Afiyet olsun.

Servis Önerisi

Her bir dilimi açıp kaymak ya da dondurma koyup servis ederseniz şahane olur. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler