Turşuların Şahıdır Sofraya Koyulmasıyla Bitmesi Bir Olur! Pul Biberle Yapılan Sivas'ın Meşhur Pezik Turşusu (Dal Turşusu) Tarifi
Pezik turşusunu yiyen müdavimi oluyor. Turşuyla bir de kavurma yapılır ki yemeden duramazsınız. Genelde bulgur pilavı ve yufka ekmekle yenir.
Yapımı diğer turşulardan biraz farklı.
Vakit kaybetmeden turşunun yapımına geçelim.
PEZİK TURŞUSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Bu ölçülerle 3 adet yarım kiloluk cam kavanoz pezik turşusu çıkıyor.
- 10 demet pancar
- 2 baş sarımsak
Her bir kavanoza
- 1 tatlı kaşığı dolusu kaya tuzu
- yarım çay kaşığı şeker
- yarım çay kaşığı limon tuzu
- Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
- 1 çay kaşığı tepeleme pul biber
PEZİK TURŞUSU NASIL YAPILIR?
✔️ Pancarların saplarını ayıklayın. (Yapraklarını ayırın, bunları kavurabilir ya da sarma yapabilirsiniz)
✔️ Ayırdığınız dalları iyice yıkayın
✔️ Sarımsağı rondodan geçirin.
✔️ Geniş bir tencerede suyu kaynatın. 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip pezik dallarını koyup yüksek ateşte haşlayın. Dalı elinize alıp sardığınızda çatlamıyorsa tamamdır. Ne çok ne az haşlayın. Yaklaşık 5 dakika haşlanması yeterli oluyor.
✔️ Geniş bir kaba soğuk su koyun. Haşlanan pezikleri soğuk suda 2-3 dakika bekletin. Başka bir kaba süzgeçle alın. Ezilmiş sarımsakla harmanlayın.
✔️ Soğuduktan sonra temiz ve kuru kavanozlara yerleştirin. Her bir kavanoza pulbiber, limon tuzunu, sirkeyi ve tuzu dökün. Kaynar su ile tamamlayın.
✔️ Kavanozların en üstüne birer dilim limon yerleştirin.
✔️ Kavanozu sıkıca kapatın. Bir kaç kez salladıktan sonra kavanozun kapağı altta kalacak şekilde ters çevirip tezgaha koyun.
✔️ 1 gün sonra güneş almayan serin bir yere kaldırabilirsiniz. 10 gün sonra tüketebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.