Trakya Baklavası Diyen de Var! Tahin Sosuyla Kaymaklı Hayrabol Tatlısı Tarifi
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinden almış bu tatlı ismini ve Trakya şivesiyle Hayrabol olarak kalmış. Bölge de o kadar seviliyor ki Trakya'nın baklavası olarak söyleyenler bile var.
Öncelikle tatlıda kullanılan peynirin taze olması çok önemli. Bilindiği gibi bölgede peynir helvası, höşmerim gibi lezzetlerde aynı peynirle yapılıyor. Hatta ustalar sabah sağılan hayvanın sütünden peynir yapıp akşama tatlı yapıyorlar.
Ustasından bu eşsiz lezzetin tarifini sizler için aldık. Umarım sizler de dener beğenirsiniz.
HAYRABOLU TATLISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 400 gr tuzsuz beyaz peynir
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı irmik
- 2 su bardağı un
- 2 adet yumurta sarısı
- 10 yemek kaşığı tahin
- 10 yemek kaymak
- 1 çay kaşığı karbonat
- Yarım su bardağı ceviz
Şerbeti için:
- 4 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- 3 su bardağı toz şeker
Üzeri için:
- İri doğranmış ceviz
- Kaymak
- Tahin
HAYRABOLU TATLISI NASIL YAPILIR?
✔️ Karıştırma kabına tuzsuz peyniri koyup çatalla ufalayın.
✔️ Yumurtaları ekleyin.
✔️ İrmigi, karbonatı, cevizi, tahini ve kaymağı da ilave edip harmanlayın.
✔️ Azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
✔️ Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın.
✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
✔️ Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında fansız ayarda ortalama 40 dakika pişirin.
✔️ Fırından çıkarınca soğumaya bırakın.
✔️ Tencereye suyu, şekeri alıp kaynatın. 15 dakika kısık ateşte pişirin. Altını kapatmadan limon suyunu ekleyin.
✔️ Soğuyan tatlıları şerbetin içerisine atın ve 5 dakika daha kaynatın.
✔️ Şerbeti çekmesi için kenara çıkarın.
✔️ Şerbet soğuduğundan tatlıları içerisinden çıkartıp servis tabağına alın.
✔️ Üzerini kaymak, tahin ve ceviz dökerek servis edin
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.