Tavada el açması mayasız tel tel gözleme tarifi nasıl yapılır? İşte tavada mayasız gözleme yapmanın püf noktaları

Tavada el açması mayasız tel tel gözleme tarifi nasıl yapılır?  İşte tavada mayasız gözleme yapmanın püf noktaları
Gözleme, Türk Mutfağının tadına doyulmaz hamur işlerinden biridir. Genelde kolayına kaçılır ve hazır yufka ile yapılır. Bugün sizlere tavada mayasız el açması 3 katlı çökelekli gözleme tarifi paylaşacağız. Daha önceki sevdiğiniz gözlemelerin tahtını sallayacak bu lezzeti mutlaka deneyin.

İster kahvaltıya, ister 5 çayına yapacağınız enfes bir gözleme tarifi hazırladık. El açması gözleme için çok az malzemeye ihtiyacınız olacak. Hamurunu sadece un,su ve tuzla hazırlayacağınız bu gözleme mayasız olduğu için midenizi de hiç yormayacak. İsterseniz farklı harçlarla da hazırlayıp sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. Hazırsanız bu eşsiz lezzetin tarifine geçelim.

Çökelekli gözleme için gerekli malzelemeleri sıralayalım:

Hamuru için;

  • 4.5 su bardağı su
  • 11 su bardağı un
  • 1.5 yemek kaşığı tuz

İç harcı için;

  • Yarım demet maydanoz
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • Büyük bir kase çökelik
  • Yeteri kadar sıvıyağ

Üzeri için;

  • 100 gr tereyağı

Çökelekli gözlemenin tarifine geçelim:
Yoğurma kabına unu ve tuzu ekleyip karıştırın. Azar azar su ilave ederek spatula ile kabaca yoğurun. Hamuru un döktüğünüz tezgahta pürüzsüz ve elestik bir kıvam olana kadar en az 5 dakika yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat dinlendirin.

3-katli-gozleme-detay-1.jpg
Çökeleği geniş bir kaba koyun. Maydanozun saplarını ayıklayıp ince ince doğrayın, soğanları da yemeklik doğrayıp karışıma ilave edip güzelce karıştırın.
3-katli-gozleme-detay-2.jpg
Tezgahı hafif unlayıp yoğurun. Hamuru küçük mandalina boyutunda bezelere ayırın. (Tavanıza göre boyutunu artırıp azaltabilirsiniz). Unlanmış bir tepsiye bezeleri yerleştirin. Üzerine bir poşet geçirip kenara alın. Bezelerden 3 ünü unladığınız tezgahta merdane ile 20-25 cm boyutunda açın. Bezelerden birini yağlayıp hazırladığınız içten koyun. Açtığınız 2.bezeyi üstüne kapatıp tekrar yağlayıp iç harcından koyun. Açtığınız 3.bezeyi de üzerine koyup kenar kısımlarını alttan üste doğru katlayın ve iyice kapatın. Aksi takdirde çökelekler dışarıya taşar.
3-katli-gozleme-detay-3.jpg
Üstten bastırıp sıkılaştırın.
3-katli-gozleme-detay-4.jpg
Tüm bezeleri 3'erli olarak bu şekilde hazırlayın. Tavayı ocağa alıp ısıtın. Hazırladığınız gözlemeyi elinizle sağa sola hareket ettirerek genişletip tavaya alın. Bu arada 100 gr kadar eritilmiş tereyağını kenara alın. Yemek kaşığını yağa batırıp gözlemelere değdirerek her tarafına şekil verin. Daha sonra fırça yardımıyla tereyağını her yerine yayın.
3-katli-gozleme-detay-5.jpg
Gözlemenin altı tam pişince çevirin. Üzerine uygun bir kapak kapatıp diğer tarafın da pişmesini sağlayın. Pişen gözlemeleri servis tabağına alın. Hazırladığını diğer gözlemeleri de aynı şekilde pişirin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Halime'nin mutfağı / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler