Tavada el açması haşhaşlı gözleme nasıl yapılır? İşte mayasız gözleme tarifi

Tavada el açması haşhaşlı gözleme nasıl yapılır? İşte mayasız gözleme tarifi
Haşhaşlı gözleme, Afyon, Eskişehir civarlarında oldukça meşhur olan hamur işlerinden biridir. Elde açılan yufkaların arasına tereyağ haşhaş sürülerek hazırlanan bu enfes lezzet çıtır çıtır olur. Siz de bu yöresel lezzeti evde yapabilirsiniz. İşte el açması tavada fırınsız haşhaşlı gözleme tarifi...

Kahvaltılarda, 5 çaylarına yapıp mideleri bayram ettirecek enfes bir pratik gözleme tarifi vereceğiz: Haşhaşlı gözleme! Yanında turşu, beyaz peynir, zeytin, domates, salatalık bir de sıcak çay varsa değmeyin keyfinize... 3 malzemeyle hamuru yoğurduktan sonra 10 dakikada hazırlayıp pişirebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.

El açması haşhalı gözleme için gerekli malzemeleri sıralayalım:
➞ 1,5 su bardağı su
➞ 1 çay kaşığı tuz
➞ 4 su bardağı un
Arası için;
➞ 2 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
➞ Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
➞ 1 su bardağı ceviz
Aralarına sürmek için;
➞ 140 gr eritilmiş tereyağı

El açması haşhalı gözleme tarifinin yapımına geçelim:
✔️ Yoğurma kabına suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Azar azar un ilave ederek ele hafif yapışan, pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edin.Üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirin.
✔️ Dinlenen hamur elestik kıvamda sakız gibi olması gerekiyor.
✔️ Tezgahı hafif unlayıp 1 dakika kadar yoğurun ve hamuru 6 eşit bezeye ayırın. Hafif unladığınız tepsiye bezeleri yerleştirip bir poşetle kapatın ki üzeri kurumasın.
✔️ 5 dakika dinlendirdikten sonra şekil veremeye geçebilirsiniz. Unlanmış tezgahta oklava ile bezelerden birini açabildiğiniz kadar ince açın.
✔️ Tereyağını eritin. Haşhaş ezmesini de bir kaseye alın ve üzerine sıvı yağ gezdirin ki sürülebilir kıvama gelsin.
✔️ Açtığınız yufkanın her yerine eşit bir şekilde tereyağından gezdirin. Haşhaş ezmesinden de bir miktar sürüp yayın.Dilerseniz bir miktar toz şeker serpebiilrsiniz damak tadınıza kalmış. İri çekilmiş ceviz içinden gezdirin.
hashasli-gozleme-1.jpg
✔️ Karşılıklı ike kenarıni katlayın. Tekrar erittiğiniz yağdan sürüp diğer iki kenarını katlayın.
hashasli-gozleme-2.jpg
✔️ Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın.
✔️ Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip eritin. Orta ateşte arkalı önlü kızartın.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Fatma'nın Mutfağından / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler