Ustasından Konya usulü bamya çorbası tarifi ve püf noktaları

Ustasından Konya usulü bamya çorbası tarifi ve püf noktaları
Bamya çorbası Konya'nın en meşhur yemeklerindendir. Tam bir şifa deposu olan bamya çorbasını herkes güzel yapamaz. Bamya çorbası tarifinin püf noktalarını sizin için ustasından aldık.

Konyalılar et yemeklerine ve hamur işlerine düşkündür. Genelde yemekler kıyma ile değil kuşbaşı etle yapılır. Bir Konyalı olarak etli yemeklerin en sevilenlerinden birinin de bamya çorbası olduğunu söyleyebilirim. Davet sofralarında, düğün yemeklerinde, bayram sofralarında olmazsa olmazdır. Bu yemeğe çorba demek de pek uygun gelmiyor bana tek başına bir ana yemek esasen:)

Siz de sofralarınızı şenlendirin diye Konya'da düğün yemekleri yapan sevdiğim ünlü bir aşçıdan aldığım tarifi sizlerle paylaşıyorum.

Tarife geçmeden önce bir hatırlatma yapayım. Bu yemeğin orjinalinde kuzu eti kullanılır ama kuzu eti sevmiyorsanız küçük doğranmış dana eti de tercih edebilirsiniz ama bamyalarla aynı büyüklükte olmasına dikkat edin ve düdüklüde bi ön pişirme işlemini yapın. Yoksa sert olur malum kuzu eti daha kolay pişiyor.

BAMYA ÇORBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER (10 Kişilik)

  • 300 gr kuzu kuşbaşı
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz + 1 yemek kaşığı tuz
  • 10 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Kuru bamyayı haşlamak için;

  • 100 gr kurutulmuş çiçek bamya
  • 6 su bardağı su

KONYA USULÜ BAMYA ÇORBASININ YAPILIŞI

✔️ Kuru bamyanın en önemli püf noktası tüylerinden arındırılma işlemidir. Bunun için aldığınız çiçek bamyayı teflon tafada 2 dakika mutlaka çevirin. İşlem basit ama sonucu direk etkiliyor. Ocaktan aldıktan sonra da mutfak bezine koyup elinizle ovcalayın, küçük tüylerinin döküldüğünü göreceksiniz.

✔️ Bamyayı haşlamaya geçelim. Bunun için tencereye bamyayı ve suyu koyup tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başlayınca 20 dakika kaynatın. Bu süre yeterli oluyor. Daha sonra süzgeç yardımıyla süzüp çeşmenin altına tutun ve yıkayın. Soğuyan bamyalar ipten kolayca çıkacaktır.

✔️ Başka bir tencereye zeytinyağını ve tereyağını alıp ocağın altını açın. Yağ hafif ısınınca yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip hafif soteleyin. Bu aşamada 1 çay kaşığı tuz ilave edin. 4-5 dakika kavurduktan sonra minik minik kuşbaşı doğradığınız etleri ilave edip 15-20 dakika etleri kavurun. Kavrulan etlere salçayı ilave edip salçayı kokusu çıkana kadar kavurun. En son kaynar suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte etleri pişmeye bırakın. 15-20 dakika sonra bamyayı ilave edebilirsiniz. 1 yemek kaşığı tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzunu ekleyip tencerenin kapağı kapalı bir şekilde çorba özdeşleşeyene kadar pişmeye bırakın.

BAMYA ÇORBASI HAKKINDA

  • Bamya çorbası kaynar kaynar ikram edilir bizden söylemesi
  • Kasabınızdan kuşbaşı et alırken çorbaya katacağınızı ve bunun için minik minik doğramasını isteyebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler