Diyarbakır usulü duvaklı pilav nasıl yapılır? İşte tane tane kıymalı duvaklı pilav tarifi

Diyarbakır usulü duvaklı pilav nasıl yapılır? İşte tane tane kıymalı duvaklı pilav tarifi
Duvaklı pilav, Diyarbakır'ın meşhur yemeklerinden biridir. Baharatlı, etli, bademli bu pilav hem görüntüsüyle hem lezzetiyle adeta büyülüyor. Peki duvaklı pilav nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır? İşte tane tane duvaklı pilav tarifi...

Türk mutfağında pirinç pilavı akşam yemeklerinde en çok tercih edilen pilav ünvanına sahiptir. Nohut, kuru fasulye, köfte başta olmak üzere daha pek çok yemeğin yanında pirinç pilavı yapılır. Bugün sizlere tek başına ana yemek olan bir pilav tarifi vereceğiz. Kıymalı harcın, tereyağında kavrulmuş bademin pirinç pilavı ile buluşması damaklarınızı mest edecek.

Duvaklı pilav için gerekli malzemeleri sıralayalım:

  • 2.5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Kıymalı harç için;

  • 1 tane kurusoğan
  • 250 gr kıyma
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Bir tutam maydanoz

Üzeri için;

  • Yarım çay bardağı çiğ badem
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Duvaklı pilav tarifinin yapılışına geçelim:
Pirinçleri ıslatalım. Geniş bir kaba pirinci alın ve üzerine kaynar su dökün. Kaşıkla karıştırıp 30 dakika bekletin.
Bademleri hazırlayalım.Bademleri küçük bir tavaya alın ve üzerini kaplayacak kadar sıcak su dökün. 1 dakika kaynatıktan sonra soğuk suya tutup süzün. Bu şekilde kabukları kolayca soyulacaktır. Bademlerin hemen kabuklarını soyup kağıt havlu üzerine alın
Kıymalı harcı hazırlayalım. Tavaya yemeklik doğradığınız soğanı ve sıvı yağı ekleyip kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Tereyağını, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Ocağın altını kapatıp ince kıyılmış maydanozu ve pul biberi ekleyin.
Bademleri kavuralım. Kuruyan bademleri tekrar tavaya alıp tereyağında kavurun.
Artık pilavı yapalım. Pilav tenceresine zeytinyağını alıp ısıtın. Süzdüğünüz pirinci ve tuzu ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kısık ateşte kavurun. Üzerine tereyağını ve kaynar suyuyu ekleyip kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pirinçler tamamen suyu çekene kadar pişirin.
Sunum aşamasına geçelim.Servis için yuvarlak kelepçeli kalıp, kek kalıbı tarzı bir kalıp kullanabilirsiniz.Kıyma soğuduysa kıymayı ısıtıp kalıbın tabanına güzel bir şekilde yayın. Pilavı karıştırıp üzerine dökün.Üzerine kaşıkla basıtırınki kalıp gibi çıksın. Üzerine servis tabağı koyup hemen ters çevirin.Kavurduğunuz bademlerle süsleyip soğutmadan servis edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Gurbetinmutfagi / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler