Tabağın dibini sıyırtacak bir lezzet: Bayburt yöresine ait Galacoş tarifi
BAYBURT YÖRESİNE AİT GALACOŞ YEMEĞİ İÇİN MALZEMELER
Kıymalı sosu için;
- 200 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz (Miktarını artırabilirsiniz)
Yoğurtlu kısmı için;
- 2 diş sarımsak
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım çay kaşığı tuz
Üzeri için;
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
Ayrıca 3 adet tırnak pide (İmkanınız varsa fırınlarda yaptırabilirsiniz)
BAYBURT YÖRESİNE AİT GALACOŞ YEMEĞİNİN YAPILIŞI
Kıymalı harcı hazırlayalım
Zeytinyağını ve yemeklik doğradığınız soğanı tavaya alıp pembeleşene kadar kavurun. Salçayı da ilava edip salçanın kokusu gidene kadar kavurmaya devam edin. Kıymayı ekleyin. Kıyma kavrulana kadar ara ara karıştırarak pişirin. Daha önceden haşladığınız yeşil mercimeği kavrulan kıymalı harca ekleyin. Tuzunu, baharatları ilave edip 2-3 dakika çevirip ocaktan alın. Kıymalı harcımız hazır.
Yoğurdu hazırlayalım
Süzme yoğurdu bir kaseye alıp az su ekleyerek pürüzsüz bir kıvama getirerek ezin. Ezilmiş sarımsak ve çok az tuz da ekleyip karıştırın. Yoğurtlu sosumuz da hazır.
Pideleri çıtır çıtır yapalım
Tırnak pideleri küp küp doğrayın. Tavaya tereyağını koyup doğradığınız pidelerle birlikte çıtır çıtır olana kadar çevirin. Aynı işlemi fırında da yapabilirsiniz tercih sizin.
Gelelim mühteşem üçlüyü birleştirmeye
- Servis tabağına çıtır çıtır kızarmış sıcak pideleri yerleştirin.
- Üzerine kıymalı harcı yayın.
- Yoğurt sosunu dökün
- En üstüne de tereyağı ve toz kırmızı biberi kavurup dökün. Hiç bekletmeden sıcak sıcak servis edin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.