Osmanlı Mutfağı'ndan Süleymaniye çorbası tarifi ve malzemeleri

Osmanlı Mutfağı'ndan Süleymaniye çorbası tarifi ve malzemeleri
Çok zengin bir çorba kültürümüz var malum. Genelde yoğurt çorbası, şehriye çorbası, tavuk çorbası, domates çorbası, mercimek çorbası, ezogelin çorbasını daha çok yapsak da köftesiyle, sebzesiyle, bakliyatıyla tam bir lezzet deposu olan farklı çorbalarımız da var. Onlardan biri de biraz meşakkatli yapımıyla Süleymaniye çorbasıdır. Peki Süleymaniye Çorbası nasıl yapılır, içerisinde hangi malzemeler yer alır?

Bu kış günlerinde içinizi ısıtacak, oldukça da besleyici bir çorba tarifimiz var: Süleymaniye çorbası. Kendisine çorba demek biraz haksızlık oluyor esasen. Tek başına oldukça doyurucu bir ana yemek bile olabilir. İçinde ıspanaktan mercimeğe, etden havuca yok yok. Biraz aşamalı yapımı gözünüzü korkutmasın, sonucu muhteşem oluyor. Hazırsanız buyrun yapımına geçelim.

Süleymaniye Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
➞ 3 yemek kaşığı sıvıyağ
➞ 1 yemek kaşığı tereyağı
➞ 2 diş sarımsak
➞ 1 adet orta boy havuç
➞ 1 adet orta boy patates
➞ 1 su bardağı sarı mercimek
➞ 1 yemek kaşığı un
➞ 1 litre soğuk su
➞ 2.5 su bardağı kaynar su
➞ Yarım kase doğranmış ıspanak
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 1 yemek kaşığı limon suyu

Köftesi için;
➞ 200 gr dana kıyma
➞ 1 yemek kaşığı soğan rendesi
➞ 1 çay kaşığı tuz
➞ Çay kaşığının ucuyla karabiber

Süleymaniye Çorbası Nasıl Yapılır?
✔️ Tencereye sıvı yağı ve tereyağını alıp eritin. İnce doğranmış sarımsağı, minik doğranmış havucu ekleyip havuç renk verene kadar orta ateşte kavurun. Havuçla aynı şekilde minik doğradığınız patatesleri ilave edip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Dilerseniz havucu ve patatesi rendeleyebilirsiniz.
✔️ Mercimek bol suda yıkanır süzün.
✔️ Mercimekleri de ilave edip mercimeği de kavurun.
✔️ Unu ilave edip 1-2 dakika daha kavurup 1 litre soğuk suyu ekleyin.
✔️ Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.
✔️ Kaynayınca ocağın altını kısın.
✔️ Bu arada köfteleri hazırlayalım. Geniş bir kaseye kıymayı, soğan rendesini, tuzu ve karabiberi ekleyip 3-4 dakika yoğurun. Elinizi hafif yağlayarak misket şeklinde köfteler yapın bir tabağa alın.
✔️ Bu arada sebzeler pişecektir, biraz koyulaştığı için 2.5 su bardağı kadar kaynar du ekleyip çorbanın kıvamını açın.
✔️ Üzerine ince ince doğranmış ıspanakları, tuzu, köfteleri ekleyin.
✔️ Yaklaşık 15 dakika sonra limon suyunu ekleyip karıştırın ve ocağın altını kapatıp çorbayı 10 dakika dinlendirin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler