Sos Aşıklarının Yemelere Doyamayacağı Mis Gibi Bir Lezzet! Kahvaltıların Kralı Balkan Mutfağından Lutenitsa Tarifi!

Sos Aşıklarının Yemelere Doyamayacağı Mis Gibi Bir Lezzet! Kahvaltıların Kralı Balkan Mutfağından Lutenitsa Tarifi!
Kahvaltılık soslar, Türk ve Dünya Mutfaklarında önemli bir yere sahiptir. Bugün sizlere kahvaltılarınızda başka sos aratmayacak lezzette bir tarif vereceğiz. Buyrun : biber, patlıcan, havuç, sarımsak, domates ile yapılan Lutenitsa tarifi ve püf noktaları ...

Lutenitsa Sosun anavatanı Balkanlardır. Şu an ülkemizde de sıklıkla tüketiliyor. Yanında çıtır ekmekle kahvaltının adeta yıldızı oluyor. Kışın yapıp konserve olarak kaldırıyorum ben. Bütün kış makarna sosu, pizza sosu gibi her yerde elim ayağım oluyor diyebilirim. 

Bu sabah son kavanozu da açmışken tarifini paylaşayım istedim. Yazın taze taze hazırlıyorum o hafta tüketiyoruz. Siz de bol bol yapın diye tarifi paylaşıyorum.

LUTENİTSA SOS TARİFİ İÇİN NELER GEREKLİ?

  • 1 kg patlıcan
  • 3 kg domates
  • 1 kg kırmızı biber
  • 3 adet havuç
  • 6 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 silme tatlı kaşığı kimyon

LUTENİTSA SOS TARİFİ NASIL YAPILIR?

✔️ Tüm sebzeleri yıkayıp kenara ayırın.

✔️ Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Patlıcan ve kırmızı biberlere bir kaç delik açıp (fırında patlamaması için) 250 derecede önceden ısıtılmış fırında közleyin. İmkanınız varsa bu işlemi mangalda yaparsanız daha lezzetli olur tabiki:)

✔️ Bu arada biz diğer işlemlerimizi halledelim. Havuçların kabuğunu soyup iri iri doğrayın. 2-3 domatesle birlikte rondodan geçirin. İyice püre haline gelmeli. Püre haline gelince geniş bir tencereye alın.Kalan domatesleri de sarımsakla birlikte rondodan geçirip aynı şekilde püre yapın ve tencereye alın. 

✔️ Tencerenin altını açıp yüksek ateşte kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca ocağın altını kısın, dibi tutmasın. Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. 1 saate yakın süre kaynattım ben iyice suyu çekti yoğun istediğim kıvam aldı.

✔️ Bu arada fırında pişen sebzelerin kabuklarını soyup. Biberlerin de çekirdeklerini çıkarıp rondoda püre haline getirin.

✔️ Tencerede iyice suyu çekilmiş sosun içine püre haline getirdiğiniz patlıcanları ve kırmızı biberi ekleyip karıştırarak kaynamasını sağlayın. 5 dakika kaynattıktan sonra tuzunu, zeytinyağını, kimyonunu ekleyin. Hemen tüketmeyecekseniz konserveleme işlemi yapabilirsiniz. Biz yapınca bir hafta içinde tükettiğimiz için yazın bol bol yapıp yiyoruz. Yazın bitmesine doğru konserve yapıyorum.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. 

❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler