El Açması Ispanaklı Boşnak Böreği Tarifi

El Açması Ispanaklı Boşnak Böreği Tarifi
Balkan Mutfağının en sevilen lezzetidir Boşnak Böreği. İncecik ipek gibi bu böreği bir yiyen bir daha aklından çıkaramaz. Hamur işi severlerin vazgeçilmezi olan el açması boşnak böreğinin tüm detaylarını paylaşacağız. Gözünüz korkmasın oklava ile açmayacaksınız:)

Boşnak Böreği diyince akan sular durur bizde. Başlarda incecik hamuru nasıl açacağım diye düşünmedim değil. Ama hiç zor değilmiş inanın.Hamurun kıvamı o kadar güzel ki yağlandıkça esniyor. Aynı tarifi kıymalı da yapabilirsiniz. Benim favorim ıspanaklı.

Siz değerli Sağlıkhaberciniz okurları da denemek isterse diye tüm püf noktalarıyla paylaşmak istedim.

ISPANAKLI BOŞNAK BÖREĞİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için;

  • 5 su bardağı sert buğday unu
  • 2 su bardağından çok az eksik su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

  • 1 kilo ıspanak
  • 3 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • yarım tatlı kaşığı karabiber

Aralarını yağlamak için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gr sade yağ

ISPANAKLI BOŞNAK BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

✔️ Öncelikle ön hazırlıkları yapalım. Ispanakları yıkayıp süzün. İnce ince doğrayıp süzgece koyun, suyunu tamamen süzsün. Soğanları da yemeklik doğrayın.

✔️ İç harcı hazırlayalım. Tavayı ocağa alın. Sıvı yağı ekleyin. Yağ ısınınca soğanları ilav edip soteleyin. Soğan pembeleşince ıspanakları ekleyip ara ara karıştırarak kavurun. Ispanaklar suyunu salıp çekecekler. Tuzunu ve baharatlarını ayarlayıp ocağın altını kapatın. Harcı soğumaya bırakın.

✔️ Hamuru yoğuralım. Unu tezgaha koyun. Ortasını havuz gibi açın. Tuzu ve suyu ekleyin. Kenarlardan unu ortaya alarak sert kıvamlı bir hamur elde edin. 15 dakika kadar hamur pürüzsüz olana kadar yoğurun.

✔️ Hamuru 4 bezeye ayırın. Yuvarlayıp hazırladığınız bezelerin üzerini bezle örtüp dinlendirin.

✔️ Sade yağını tavaya koyun ısıtın. Isınınca sıvı yağı da ekleyip ocağın altını kapatın. Kenara alın yağı. Tezgahı yağlarken, böreğin araları için, böreğinüzeri için hep bu yağı kullanacağız.

✔️ Bezeleri elle pasta tabağı büyüklüğünde açın. Atlarına üstlerini bolca yağlayıp üst üste koyun. Üzerini streç filmle kapatıp vaktiniz varsa 12 saat yoksa 1 saat bekletin.

✔️ Açmaya başlayalım. Her bir bezeyi ayrı açacağız. Tezgahı yağlayıp hamurun bir parçasını tezgaha koyun. Ara ara yağlayarak açabildiğiniz kadar elinizle açın. Hamur çok güzel elle açılıyor korkmayın. Elle kenarlara çeke çeke inceltin. Kenar kısmına iç harç koyacağımız için 10 cm kaar içe yağ döküp katlayın. Uç kısma boydan boya iç harçtan dökün. Sıkı sıkı rulo yapın.

✔️ Tepsiye yerleştirelim. Tepsinin tabanını yağlayın. İlk bezeden yaptığınız ruloyu tepsinin ortasına yerleştirin. Diğer bezeleri de aynı şekilde rulonun etrafında dolayın.

✔️ Kalan yağdan böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecede ortalama 30 dakika nar gibi kızarıyor. İlk sıcaklığı gidince dilimleyip servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler