Turp turşusu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Turp turşusu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?
Turşu, Türk mutfağında özellikle kış aylarında sıkça tüketilen lezzetlerdendir. Bugün sizlere hem pratik hem lezzetli hem de faydalı turp turşusu tarifini vereceğiz. Peki Turp Turşusu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir, turpun faydaları nelerdir?

Yemeklerin yanında olmaz olmaz bir lezzettir turşular. Fasülyeden lahanaya, salatalıktan pancara pek çok sebze ve meyvenin turşusu yapılır. Bunlar arasında bir de az bilinen, faydaları saymakla bitmeyen turp turşusu var ki tam şifa deposu. Genelde salatası, mezesi yapılan turpun turşu halini sizlerde çok seveceksiniz.

Hürriyet'da yer alan haberde Diyetisyen Buşra Mutlu, turp ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tarifimize geçmeden önce gelin bir göz atalım;

  • Turp, kana oksijen sağlar
  • C vitamini deposudur. Soğuk algınlığına birebirdir. Aynı zamanda kıkırdağı oluşturan kolajenin yapılmasını sağlar.
  • Kırmızı turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktır.
  • Kırmızı turp,folik asit ve flavonoid bakımından zengindir.
  • Tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum içerir.
  • Öksürük koruyucudur.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Mide bulantısına birebir.
  • Metabolizmayı hızlandırır, diyetlerde sıkça tercih edilir.
  • Cildi kuruluktan, sivilceden ve sivilcenin oluşturduğu kızarıklıktan korur. Bunun yanında turp suyunun saçlardaki kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlemede yardım ettiği bilinir.
  • Kansere karşı adeta kalkan.

Bu kadar şifalı bir sebzeyi salata olarak, turşu olarak, direk doğrayarak tüketip sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.

Turp Turşusu için gerekli malzemeler nelerdir?
➞ 1 kilo turp (Sert olmalı)
➞ 1 büyük baş sarımsak
➞ 3 adet 500 ml cam kavanoz
➞ Yeni ve kullanılmamış cam kavanoz

Her bir kavanoz için;
1 çay kaşığı şeker
1 tutam limon tuzu
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı kaya tuzu
➞ Yarım çay bardağından az elma sirkesi

Turp Turşusu nasıl yapılır?
✔️ Turpları güzelce yıkayıp halka halka doğrayın. Daha sonra parmak şeklinde ince uzun olacak şekilde kesin.
✔️ Sarımsakların kabuklarını soyup iri iri doğrayın.
✔️ Sterilize edilmiş cam kavanozların tabanına sarımsaklardan bir kaç parça yerleştirin. Turp ile doldurun Arada kavanozları sallayın ki boşluk kalmasın. En üste tekrar sarımsaklardan yerleştirin.
✔️ Her bir kavanoza 1 çay kaşığı şeker , 1 tutam limon tuzu, 1 çay kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı kaya tuzu, yarım çay bardağından az elma sirkesi dökün
✔️ Kalanını içme suyu ile doldurun.
✔️ Kavanozun kenar kısmını silip temiz ve kullanılmamış kapakla sıkıca kapatın.
✔️ Kavanozu sallayın.
✔️ Güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde 15 gün saklayın.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Fatma'nın Mutfağından

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler