El açması mekik tatlısı nasıl yapılır? Hamuru nasıl hazırlanır?
Görüntüsü ile iştah kabartan enfes bir şerbetli tatlı tarifi paylaşacağız. Çıtır çıtır bu tatlının içerisine ister ceviz ister fındık kullanabilirsiniz. Bu tatlının en önemli püf noktası tatlı fırından çıktıktan sonra ılıtıp sıcak şerbeti dökmeniz. Çok iyi yoğrulan ve dinlenen hamur kolayca açılacaktır. Hamurun dinlenme aşamalarını kesinlikle atlamayın. Lafı uzatmadan hemen ev yapımı mekik tatlısı tarifine geçelim. Şerbetli tatlı severleri mutfağa alalım...
Mekik tatlısı tarifi için gerekli malzemeleri sıralayalım;
➞ 1.5 su bardağı süt
➞ Yarim su bardağı sıvıyağ
➞ 1 paket kabartma tozu
➞ 2 tane yumurta
➞ 1 yemek kaşığı sirke
➞ 50 gram eritilmiş tereyağı
➞ Bir fiske tuz
➞ 4 buçuk su bardağına yakın un (1.sınıf baklavalık un kullanın)
Şerbeti için;
➞ 4 su bardağı şeker
➞ 4.5 su bardağı su
➞ 1 limon dilimi
Arası için; Ceviz
Açmak açmak için; mısır ya da buğday nişastası
Üzeri için;
➞ 100 gram tereyağı
➞ 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
Mekik tatlısı tarifinin yapılışına geçelim;
✔️ Öncelikle hamuru yoğuralım. Yoğurma kabına sütü, sıvı yağı, yumurtayı, sirkeyi, kabartma tozunu, tuzu, eritilmiş tereyağını ekleyip karıştırın.Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 20 dakika kadar yoğurun. Hamur kıvam alınca çok az unlanmış tezgaha alıp 1-2 dakika daha yoğurup yuvarlak büyük bir beze yapın ve üzerini örtüp 30 dakika kadar dinlendirin.
✔️ Dinlendirdirdiğiniz hamurdan limon büyüklüğünde bezeler yapın(Toplamda 12 beze olmalı). Hazırladığınız bezeleri mutfak bezinin üzerine koyup 35-40 dakika kadar daha dinlendirin.
✔️ Dinlenen bezelerden birini tezgaha alın. Bolca nişasta ile açabildiğiniz kadar açın.
✔️ Açtığınız hamurun üzerine çok az nişasta serpip ince bir oklavaya sarın ve iki ucundan ortaya doğru büzüp oklavadan çıkarın.
✔️ Kenarlardan ortaya doğru büzerek orta kısma aralıklı olarak birer tatlı kaşığı ceviz içi yerleştirin.
✔️ Cevizleri yerleştirdikten sonra alt ve üst ucunu katlayın.Cevizlerin olduğu kısımları hafif büzün.
✔️ Bıçakla kesip tepsiye şekillerini bozmadan yerleştirin. (Tepsiyi yağlamayın)
✔️ Tavada tereyağını eritip sıvı yağı ekleyin. Hazırladığınız yağı tatlının üzerine gezdirin.
✔️ Tatlıyı 170 derecede üzerini nar gibi kızarana kadar pişirin.
✔️ Bu arada şerbeti hazırlayalım. Tencereye şekeri, suyu ve limonu alıp 25-30 dakika kaynatın.
✔️ Tatlı ılık şerbet sıcak olacak şekilde dökün.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: ev yemeklerim / Derleme: Sağlıkhaberciniz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.