Sahura Ne Yapacağım Sorusundan Sıkılanlara! Tok Tutan Tam Ölçülü Kayseri Yağlaması Tarifi
Yağlama bizim evin vazgeçilmez lezzetlerinden. Lavaşlar buzlukta her daim oluyor. Önceden hazırlayıp 10'arlı paketler halinde donduruyorum. Canımız istediği zaman çıkarıp yapıyorum. Çok pratik oluyor.
Bu ramazan iki üç kere sahurda bu lezzeti yaptık, siz de belki yapmak istersiniz diye paylaşmak istedim.
Buyrun damak çatlatmaya...
KOLAY KAYSERİ YAĞLAMASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Hamuru için;
- 1 paket yaş maya
- 1 kg un
- 1.5 su bardağı ılık süt
- 1,5 su bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1,5 yemek kaşığı tuz
İç Harcı İçin;
- 500 gram yağlı kıyma
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (Etin yağına bağlı ekleyin)
KOLAY KAYSERİ YAĞLAMASI TARİFİNİN HAZIRLANIŞI
✔️ Lavaşlar için hamuru hazırlayalım. Derin bir kaba yaş mayayı koyun. Ilık sütü, ılık suyu ve şekeri koyup 10 dakika bekletin. Sıvı yağı ve tuzu ilave edip karıştırın. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun kapağını kapatıp 1 saat mayalandırın.
✔️ Mayalanan hamuru tezgaha alıp içe doğru katlayarak rulo yapın ve ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. 30 adet beze çıkıyor. Bezelerin üzerini nemli bir mutfak bezi ile kapatın ki kurumasın.
✔️ Tezgahı hafif unlayarak bezeleri servis tabağı büyüklüğünde merdana ile açın.
✔️ Yapışmayan bir tavayı ısıtın. Isınan tavaya açtığınız hamuru koyup arkalı önlü pişirin.
✔️ Tüm hamuru aynı şekilde pişirin.
✔️ İçini hazırlayalım. Bunun için kıymayı tavaya alın. Suyu çekip iyice pişene kadar kavurun. Ardından tereyağını ilave edin. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşince salçayı ekleyin. Salçanın kokusu gidene kadar kavurun. Domatesi yemeklik doğrayın. 1-2 dakika kavurun Tuzunu ve baharatlarını ilave edin. İyice kıvam alınca soğuk suyu da ekleyip kaynatın.
✔️ Etiniz yağlıysa ek yağ eklemenize gerek yok ama yağsız sa ilave yağ ekleyin. Ben bazen zeytinyağı ekliyorum.
✔️ Artık buluşturmaya geliyoruz. Lavaşı geniş düz bir tepsiye alın. Kaşıkla sulu harçtan gezdirin. Kat kat diğer lavaşlarda da aynı işlemi tekrarlayın.
✔️ Kat kat lavaşları dizdikten sonra 4'e bölün.
✔️ Yanına yoğurt koyun. Sararak yoğurda batırarak afiyetle yiyebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.