Daha sağlıklı yağ yapmak zor değil! Ghee yağı olarak da bilinen sade yağ yapımı

Daha sağlıklı yağ yapmak zor değil! Ghee yağı olarak da bilinen  sade yağ yapımı
Sade yağ, eskiden Anadolu’da oldukça yaygın kullanılmasına rağmen zaman içerisinde unutulmuş. Çok şükür ki, sağlıklı beslenmenin ön plana çıktığı günümüzde yeniden gündemimize girdi. Yapımı tahmin ettiğinizden daha kolay olan sade yağı, evde kolayca siz de yapabilirsiniz. İşte sade yağ yapımı

Sade Yağ (Ghee) Nedir?

Ghee yada sade yağ, normal tereyağı eritilerek yapılan bir yağ türüdür. Tereyağı katmanlarına ayrılır ve daha az laktoz içeren daha kaliteli bir yağ elde edilir.

Neden Sade Yağ (Ghee) Yapalım?

✔️ Sade yağ ve tereyağı benzer içeriğe sahip olmasına rağmen  aynı düzeyde süt proteini içermez. Bundan dolayı süt ürünlerini tolere edemeyen kişiler için sade yağ iyi bir alternatiftir. 

✔️ Sade yağ, standart yağdan daha yüksek yanma noktasına sahiptir, bu da yiyecekleri kızartmak veya sotelemek için daha ideal olduğu anlamına gelir. Yani daha sağlıklıdır.

✔️ Sade yağ, tereyağı türlerinden daha uzun süre ısıtıldığı için daha güçlü ve daha besleyici içeriğe sahiptir.

✔️  Geleneksel olarak sade yağ, yemek dışında masajlarda, yanık ve kızarıklıkları tedavi etmek amacıyla bitkisel kremlerin içerisinde de kullanılılır.

✔️ Kolay kolay bozulmadığı için uzun süre muhafaza edilebilir. Aldığınız tereyağını baktınız ki kullanmayacaksınız hemen sade yağ yapıp uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz. 7-8 ay dursa da hiç bir bozulma olmayacaktır.

✔️ Sade yağ ile daha lezzetli yiyecekler yapabilirsiniz. Özellikle sade yağ ile yapılan kurabiyeleri deneyin.

Sade Yağı (Ghee) Nasıl Yapılır?

Yapımı oldukça basit olan sade yağın yapımına geçelim.Ne kadar tereyağı kullanacağınızı size bağlı. Biz uğraşmışken en az 1 kilo tereyağı kullanmanızı öneriyoruz.

✔️  Tereyağını çelik tencereye alın ve kısık ateşte kaynamaya bırakın.

✔️  Tereyağı eridikçe üstte köpükler oluşacak ve tortular dibe çökecektir.  Oluşan köpükleri kevgirle ara ara alın ve karıştırmayın. Yaklaşık 1 saat sonunda orta kısımda saf berrak yağ oluşacak ve katmanlı bir yapı olacaktır. 

✔️  Ocağın altını kapatıp ılımaya bırakın.

✔️  Yağ ılıyınca mutfak tülbenti yada ince süzgeç yardımıyla süzün. Tortunun kesinlikle yağa karışmaması gerekiyor. Bunu direk atacağız.

✔️  Kullanacağınız kaplara paylaştırararak İster buzlukta ister buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Dolaba girince direk donacaktır. 

Hazırladığınız sade yağı tereyağını kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler