Her Gün Yesem Bıkmam Derirten Pratik Kayseri Tepsi Mantısı Tarifi

Her Gün Yesem Bıkmam Derirten Pratik Kayseri Tepsi Mantısı Tarifi
Türk Mutfağının sevilen hamur işlerinden biri de mantıdır. Bugün sizlere oldukça kolay hazırlanan fırında pratik tepsi mantısı tarifi vereceğiz. Peki Kayseri Tepsi Mantısı nasıl yapılır?İşte lezzeti olay o yemeğin tam ölçüsü...

Kardeşim Kayseri'de okudu benim. Okula kayda gittiğimizde gittiğimiz lokantada bir tepsi mantıyı 3 kişi bitmiştik. Yanında lezzetli patates salatası da ikram etmişlerdi hiç unutmuyorum. Üzerine bol tereyağlı sosla o görüntü hala aklımda. Her seferinde kayseriye gidemeyeceğime göre ben bu tarifi öğreneyim dedim ve sık sık evde de yapmaya başladım. Siz de denemek isterseniz mutlaka bu tarifi deneyin.

İsterseniz tepsiyi ortaya koyup yiyin isterseniz tabağa koyup sonradan yoğurt dökün. Ben genelde tepside ikram etmeyi seviyorum:)

Lafı uzatmadan tarifimize geçelim.

TEPSİ MANTISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı su
  • 5-5.5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı dolusu tuz

Kıymalı harcı için:

  • 300 gr yağsız dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Karabiber
  • Tuz

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 su bardağı et suyu
  • Tuz

Üzeri için sarımsaklı yoğurt

TEPSİ MANTISI NASIL YAPILIR?
✔️ Hamuru yoğuralım.
Unu tezgaha alın. Havuz gibi ortasını açın. Yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyin. Kenarlardan azar azar un alarak güzele hamuru yoğurun. Hamur biraz sert bir hamur olmalı. Gerekirse un ekleyerek en az 10 dakika pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin.
✔️ Kıymalı harcı hazırlayalım. Kıymayı, rendelenip suyu sıkılmış soğanı, karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın.
✔️ Sosunu hazırlayalım. Tavaya tereyağını koyup eritin. Salçayı ekleyip 2-3 dakika salçanın kokusu gidene kadar kavurun. Suyu, et suyunu ekleyin. Salçanın tuzu azsa tuz ekleyebilirsiniz. 5 dakika kaynatıp ocağın altını kapatın.
✔️ Dinlenen hamuru biraz un serptiniz tezgahta merdaneyle açın.(ince olmayaak) Kare kare kesin. İçlerine kıymalı harçtan koyup üzeri tam kapanmayacak şekilde uçlarını yanlardan bastırın tıpkı kayık gibi olacak. Tereyağı ile yağladığınız yuvarlak tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece ırında 20-25 dakika pişirin Hafif kızaran mantıların üzerine salçalı sosu güzelce gezdirip tekrar fırınlayın. Sosu çekip yumuşayınca fırından çıkarın.
✔️ Pişen mantıları fırından çıkınca soğutmadan servis edin. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler