Peynirli örgü poğaça tarifi

Peynirli örgü poğaça tarifi
Türk Mutfağının en lezzetli hamur işlerinden olan Örgü Poğaça; kahvaltılarda ve 5 çaylarında sevilerek yenir. Puf puf kabaran, saç örgüsü şekliyle sunumlara ayrı bir şıklık katan yumuşacık örgü poğaça nasıl yapılır? İşte tarifi

Peynirle hazırlanan iç harcıyla, farklı görüntüsüyle yiyenlerden tam not alan ve yüzlerce kişi tarafından denenmiş olan bu tarif sizin de favoriniz olacak.

Zor sanılan ama aslında yapımı çok kolay olan saç örgüsü şeklinin ne kadar da kolay yapıldığına şaşıracaksınız.

İç malzemesi olarak kıymalı veya patatesli de tercih edebilirsiniz ama en çok peyniri yakıştırıyoruz biz.

Neyse lafı uzatmayalım yumuşacık örgü poğaça yapmak için bilmeniz gereken püf noktaları sıralayalım;

  • Mayayı mutlaka ılık süt ve şekerle karıştırıp bekletin.
  • Hamura fazla un koyarsanız poğaçalarınız sert olur. Ele hafif yapışan bir hamuru elde edin ve şekil verirken çok az sıvı yağ kullanın.
  • Hamuru mayalandırırken ortam ısısı önemlidir. Ortam soğuksa üzerini bir bezle kapatın ya da 50 derece ısıtılmış fırını kapatıp içerisinde mayalandırın. Amacımız hamurun iki katına çıkması.
  • Mayalanan hamuru 1 dakika tekrar yoğurun ki maya kokusu olmasın.
  • Fırında çok fazla tutmayın, aksi takdirde poğaçalarınız sert olur.
  • Pişen poğaçaların üzerini nemli bir bezle örterek poğaçalarınızın yumuşacık olmasını sağlayabilirsiniz.

Hazırsanız tarifimize geçelim...

MALZEMELER
Hamuru için;

➞ 1 su bardağı ılık süt
➞ 1 paket instant maya (Ya da yarım paket yaş maya)
➞ 1 tatlı kaşığı toz şeker
➞ 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
➞ 2 adet oda sıcaklığında yumurta
➞ Aldığı kadar un

İç harcı için;
➞ 300 gr beyaz peynir
➞ Bir tutam ince doğranmış maydanoz

Üzeri için;
➞ 2 adet yumurta sarısı
➞ 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
✔️ Yoğurma kabına ılık sütü, mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın. 10 dakika bekleyin.
✔️ Ardından eritilmiş tereyağını ve yumurtayı ekleyip karıştırın.
✔️ Azar azar un ilave ederek ele hafif yapışan, pürüzsüz, yumuşak bir hamur elde edin.
✔️ Hamurun üzerini kapatıp 1 saat oda sıcaklığında mayalandırın.
✔️ Bu arada peyniri çatalla ezip ince kıyılmış maydanozla karıştırın ve kenara alın.
✔️ Mayalanan hamurun havasını alıp ceviz büyüklüğünde top top bezeler yapın.
✔️ Çok az unlanmış tezgahta ince uzun olacak şekilde açın. Bıçak yardımıyla kenarlarından 6'şar verevine kesik atın. Orta kısma çok yaklaşmadan sağ ve sol kenarların kesim yeri eşit olacak şekilde ayarlayın.
✔️ Ortasına yani kesmediğimiz kısma ince uzun peynirli karışımı yerleştirin. ✔️ Karşılıklı kenarları sırayla birbiri üstüne yerleştirerek saç örgüsü şekli verin.

sac-orgusu.jpg
✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine poğaçaları dizin.
✔️ 15 dakika tepside mayalandırın.
✔️ Bir kasede yumurta sarısı ile sıvı yağı karıştırın ve fırçayla poğaçaların üzerine sürün.
✔️ Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst ayarda nar gibi kızarana kadar pişirin.
✔️ Fırından çıkan poğaçaların üzerine nemli bir bez örtüp 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

❤️ Tarifimizi beğenmeyi ve arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler