Pekmezle yapılan en kolay ve lezzetli Osmanlı tatlısı: Paluze

Pekmezle yapılan en kolay ve lezzetli Osmanlı tatlısı: Paluze
Osmanlı mutfağında sıkça pişen tatlılardan biri olan paluze nasıl yapılır, tarifi nasıldır? İşte tam ölçülü pekmezli paluze...

Paluze pek çok yörede farklı isimlerle biliniyor. Mesela Bolu'da palize, Şanlıurfa'da palıza, Aydın'a pelvize, Samsun'da palüze, Mersin'de paluza diye duyarsanı şaşırmayın:) Genelde pekmezle yapılsa da çeşitli meyve pelteleriyle de yapılıyor. Bugün en yaygın hali olan pekmezli halini paylaşacağız.

PALUZE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 su bardağı pekmez
  • 2 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz

PALUZE NASIL YAPILIR?

  1. Tencereye pekmezi, suyu, şekeri, unu, nişastayı ekleyip tel çırpıcı ile güzelce karıştırın.
  2. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
  3. Muhallebi kıvamına gelince iri kıyılmış cevizi ekleyip 2-3 dakika daha pişirin.
  4. Kare borcamı ıslatın ve sıcak sıcak hazırladığınız karışımı dökün.
  5. Oda sıcaklığında gelince buzdolabına kaldırın ve 2 saat dinlendirin. (Sıcakken de gayet güzel oluyor, o vakit dilimlemeden kaşıkla yiyebilrisiniz:))
  6. Dilimleyerek servis edin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler