Kayseri usulu tepsi mantısı nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktaları nedir?

Kayseri usulu tepsi mantısı nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktaları nedir?
Türk Mutfağının sevilen yöresel lezzetlerinden biri de mantıdır. Her hali güzel olan mantının son dönemlere tepside salçalı soslu hali oldukça popüler oldu. İşte size Kayseri mutfağının el açması meşhur tepsi mantısı tarifi

Hem görünümü, hem de lezzeti ile gönülleri fetheden son yılların bomba tarifini hazırladık bugün. Sık sık tepsiye dizilen mantılar fırında pişilir, hafif çıtır çıtır iken salçalı sos gezdirilir ve tekrar fırınlanır. Üzerine bir de sarımsaklı sos eklendi mi nefis mi nefis bir tada dönüşüyor. Canınız çektiyse buyrun mutfağa...

Tepsi mantısı için gerekli malzemeleri sıralayalım;
Hamuru için;
➞ 5-5,5 su bardağı un
➞ 1 tane yumurta
➞ 1 çay bardağı su
➞ 1 tatlı kaşığı tuz

İçi için;
➞ 300 gram orta yağlı kıyma
➞ 2 tane kuru soğan
➞ 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
➞ 1 çay kaşığı karabiber
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
.
Sosu için;
➞ 2 yemek kaşığı tereyağı
➞ 2 yemek kaşığı zeytin yağı
➞ 1 yemek kaşığı biber salçası
➞ 1 yemek kaşığı domates salçası

Tepsi mantısı tarifinin yapılışına geçelim;
✔️ Öncelikle hamuru yoğuralım.
Yoğurma kabına yumurtayı, suyu ve tuzu alıp karıştırın. Azar azar un ilave ederek pürüzsüz, ele yapışmayan hafif sert bir hamur elde edin. Hamurun kapağını kapatıp yarım saat dinlendirin.
✔️ İçini hazırlayalım. Geniş bir kasede kıymayı,incecik doğranmış soğanları, tuzu, karabiberi ve kırmızı biberi ekleyip güzelce yoğurun.
✔️ Hamuru 3 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi merdane ile mantı kalınlığında açın. 2 cm genişliğinde şeritler kesin. Bu şekilde minik kareler elde edin.
✔️ Her bir kareye hazırladığınız iç harçtan koyup gemi gibi yanlardan sıkarak katlayın.
✔️ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.
✔️ Bu arada tavaya tereyağını, zeytinyağını ve salçayı kavurun. Çok az tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine 2 su bardağı kadar su koyup bir taşım kaynatın.
✔️ Hazırladığınız sosu sıcak sıcak fırından çıkan mantıya dökün. Tekrar fırında suyu ekene kadar pişirin.
✔️ Üzerine sarımsaklı sos gezdirip servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: gonul_mutfakta / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler