Oklavasız en kolay el açması çıtır patatesli börek tarifi

Oklavasız en kolay el açması çıtır patatesli börek tarifi
Türk Mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerden biri de böreklerdir. El açması börekler ise biraz zahmetli olmasına rağmen daha çok sevilir. Bugün sizleri hiç yormayacak oklavasız ama elde açılan çıtır çıtır bir patatesli börek tarifi vereceğiz. Hamur işi seviyor ve "Kolay el açması börek nasıl yapılır?" diyorsanız buyrun tarifimize...

Damaklarınızı şenlendirecek mükemmel bir börek tarifiyle geldik bugün.Çıtır çıtır kolay el açması bir börek hazırlamak istiyorsanız bu tarif tam size göre! Oklava, merdane gerektirmeyen bu muhteşem el açması böreği beğenmeyen kimse olmayacak...

Oklavasız el açması patatesli börek için gerekli malzemeleri sıralayalım:

Hamuru İçin;

  • 1.5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7-8 su bardağı kadar un

İçi için;

  • 4 adet patates
  • 2 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Karabiber, pul biber
  • Tuz

Arasına sürmek için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ

Üzeri İçin;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • çörek otu ve susam

Oklavasız el açması patatesli böreğin yapılışına geçelim:
Hamuru yoğuralım:
Yoğurma kabına ılık suyu, ılık sütü, mayayı ve şekeri alıp karıştırın. Sıvı yağı, yumurtayı ve tuzu ekleyerek karıştırma devam edin. Azar azar un ilave ederek pürüzsüz bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp yarım saat mayalandırın.
oklavasiz-el-acmasi-borek-detay-1.jpg
Patatesi haşlayıp ezin.Tencereye zeytinyağını ve yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ve pul biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Ocağın altını kısıp patatesi ekleyin. Tuz ve karabiberi de ekleyip ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
oklavasiz-el-acmasi-borek-detay-2.jpg
Elinizi yağlayıp ya da unlayıp dinlenen hamurun havasını alın. Hamurun 6 parçaya ayırın ama ikisini birleştirin. Yanı bir büyük 4 küçük bezeniz olsun. Bu arada küçük bir tavada tereyağını eritip sıvı yağ ekleyin. 4 bezenin her birini elinizi yağlayarak genişletip pasta tabağı büyüklüğünde açın.
oklavasiz-el-acmasi-borek-detay-3.jpg
Büyük olan bezeyi de elinizle açabildiğiniz kadar açın. Erittiğiniz tereyağlı karışımdan her yerine sürün. Diğer küçük olan açtığınız bezeyi tam ortasına yerleştirin. Dıştan içe doğru bıcakla kesin.
oklavasiz-el-acmasi-borek-detay-4.jpg
Eritmiş olduğunuz yağdan ortaya sürün.Üstüne patatesli harçtan koyup kaşıkla yayın.Tekrar açtığınız bezeyi yerleştirip tekrar yağlayın. Tüm yufkaları aynı şekilde üst üste yerleştirin. kenarlardaki her bir parçayı içe doğru esneterek kapatın. Kapatırken üzerin yağlamayı unutmayın.
oklavasiz-el-acmasi-borek-detay-5.jpg
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Kalan yağdan üzerine sürüp elinizle tepsi boyutunda genişletin.En üstüne yumurta sarısını sürüp isterseniz çörekotu ve susam serpin.Havuç dilimi gibi üstten dilin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
oklavasiz-el-acmasi-borek-detay-6.jpg
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Bera Tatlı Dünyası / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler