Nermin Yazılıtaş'tan katları sayılan el açması kıymalı börek tarifi

Nermin Yazılıtaş'tan katları sayılan el açması kıymalı börek tarifi
Türk Mutfağının sevilen lezzetlerindendir börekler. Bugün hamur işi severlere damakta uzun süre izi kalacak, adını hiç unutturmayacak bir börek tarifi paylaşacağız. İşte tereyağlı el açması kıymalı börek tarifi...

Börek, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olup neredeyse her öğün severek tüketilir. Peki sizin tercihiniz el açması mı hazır yufkadan yapılan börekler mi? Malum herkez hamur açmayı bilmiyor Bazı hamurlar var ki dokusu o kadar güzel oluyor ki incecik açmaya bile gerek olmadan hızlıca kolayca açılıyor. Bugün ki tarif de tam bu şekilde. Tüm bezeleri hep birlikte merdaneyle açtığınız için hiç zorlanmıyorsunuz. Sonuçta sofraya koymanızla bitmesi bir olacak enfes börek yapmanın keyfini çıkaracaksınız. Tarifi okurken bile burnunuza kokular geldiyse, canınız börek çektiyse buyrun mutfağa alalım sizi...

El Açması Kıymalı Börek için gerekli malzemeleri sıralayalım:

Hamur için;

  • 2 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet küp şeker
  • 21 gram yaş maya (1 paket)
  • 4.5 su bardağı un

Kullanılan bardak ölçüsü: 250 ml

Kıymalı harcı için;

  • 400 gram kıyma
  • 2 adet büyük soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • bir tutam maydanoz

Aralarına sürmek için

  • 160 gram oda sıcaklığında yumuşak tereyağı

Üzeri için:

  • Bir yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt

El Açması Kıymalı Böreğin yapılışına geçelim:
✔️ Yoğurma kabına ılık sütü, mayayı ve şekeri ekleyip 10 dakika bekleyin. Sıvı yağı ve tuzu ilave edin. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
✔️ Hamurun üzerini kapatıp bir saat mayalandırın.
✔️ Mayalanan hamuru 10 eşit bezeye ayırın.
✔️ Unlanmış tezgahta servis tabağı büyüklüğünde açın.
✔️ Her bir açtığınız bezenin üzerine tereyağ sürüp üst üste dizin.
✔️ Üzerini streç filmle sarıp 1 saaat buzdolabında bekletin.
✔️ Bu arada iç harcını hazırlayın. Tavaya kıymayı ve sıvı yağı alıp karıştırarak kavurun. Kavrulan kıymaya yemeklik doğradığınız biberi ve kuru soğanı ilave edip kavurmaya devam edin. Tuzu, baharatları ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip ocağın altını kapatın. Kıymalı harcı soğumaya bırakın.
✔️ Buzdolabında dinlenen bezeleri unlanmış tezgaha çıkarın. Tümünü birlikte tepsi büyüklüğünde açın. Hamurun iki tarafını katlayın. Bu açtığınız hamurdan 6 rulo elde edecek şekilde kesin.Her birine iç harçtan yayıp rulo olarak sarın ve yağlanmış tepsiye yerleştirin.
✔️ Kalan hamuru da aynı şekilde hazırlayıp rulo yapın ve tepsiye yerleştirin.
✔️ Börekleri tepsinin içinde istediğiniz büyüklükte kesin.
✔️ Bir kasede yumurtayı ve 1 tatlı kaşığı sütü karıştırıp böreklerin üzerine fırçayla sürün. İsterseniz susam çörekotu serpin.
✔️ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri nar gibi kızaran a kadar pişirin.
el-acmasi-kiymali-borek.jpg

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Nermin Yazılıtaş / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler