Misafirim geldi ne yapsam: Tam ölçülü mercimek köftesi tarifi
Hem besleyici hem lezzetli enfes bi lezzet. Özellikle günlerin vazgeçilmez menüsü olan mercimek köftesini gözü kapalı yapmaya ne dersiniz. Verdiğimiz ölçülerle mutfaktan anlamayan herhangi birisi bile rahatlıkla yapabilir. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Tam Ölçülü Mercimek Köftesi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 4,5 su bardağı kaynar su
- 2 su bardağı ince bulgur (paketinde kısırlık yazdığından emin olun. Bazı yörelerde düğü olarak da bilinir)
- 2 tane kuru soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 adet limonun suyu
- 1,5 tatlı kaşığı tuz (Damak tadınıza göre ayarlayın)
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı isot
- 1 çay kaşığı kimyon (olmazsa olmaz)
- 1 çay kaşığı karabiber
Tam Ölçülü Mercimek Köftesinin Yapılışı
- Mercimekleri bir süzgece koyun. Çeşmenin altında berrak su olana kadar yıkayın.
- Yıkadığınız mercimekleri düdüklü tencerenin içerisine koyun. 4.5 su bardağı su ilave edip kapağını kapatın.
- Düdüklünün buharı çıktığıktan sonra 8 dakika pişirip altını kapatın.
- 1,5 su bardağı ince bulguru (kısırlık bulgur, düğü) derin bir karıştırma kabına alın. Haşlanan mercimekleri üzerine ilave edin ve güzelce karıştırın. Karışım çok katı ise yarım su bardağı kaynar su ilave edebilirsiniz. Kapağını kapatıp 15 dakika dinlenmeye bırakın.
- Siz bu arada soğanları kavurmaya başlayabilirsiniz. Bunun için soğanı yemeklik doğrayın, sıvı yağ ekleyip kavurun.
- Kavrulan soğana salçaları ekleyip, salçanın kokusu gidene kadar kavurun. En önemli aşaması bu ...
- Bulgurun üzerine kavrulmuş yağı ve baharatları ekleyip güzelce yoğurun.
- Limonu sıkın, nar ekşisini ekleyin.
- En son maydanozu ince ince doğrayıp ekleyin ve yoğurmaya devam edin. (Maydanoz içinde kaybolmaması için en son koyuluyor)
- Elinizle şekil verip servis tabağına dizin.
- Çok soğutmadan afiyetle yiyin.
Servis Önerisi
Yanında bol marul, limon, soğan salatası güzel olur.
Hemen tüketecekseniz ve seviyorsanız taze yeşil soğan da doğrayabilirsiniz.
Püf noktaları
- Mercimek haşlandıktan sonra çok az su kalmış olmalı.Buna dikkat edin.
- Mercimek köftesinin rengini veren biber salçasıdır. Sadece domates salçası ile yaptığınız köfteler açık renkli olacaktır.
- Mercimek köftesine kimyon çok yakışır.
En Yeniler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.