Sağlıklı köfte tarifi arayanlara: Mide dostu abdigör köftesi tarifi

Sağlıklı köfte tarifi arayanlara:  Mide dostu abdigör köftesi tarifi
Abdigör köftesi, Ağrının Doğubeyazıt ilçesi ile özdeşleşen yöresel bir yemektir. Bilinen en eski diyet yemeği olan ve midesi hassas olanların favorisi olacak bu yemeğin yapılışı oldukça zahmetli. İşte tüm aşamalarıyla sağlıklı ve lezzetli Abdigör köftesi tarifi...

Bu yemeğin oldukça ilginç bir geçmişi var. 400 yıl önce midesindeki rahatsızlık nedeniyle et yemekleri yiyemeyen Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa için dönemin aşçıları arayışa girmiş ve bu yemeği yapmış. Şekli, yapılışı, aşamaları farklı olsa da gerçekten lezzetli bir yemek oluyor.

Bu köftede etin taze olması, yağ ve sinir içermemesi gerekiyor. Kıyma makinesinde çemek yerine tokmakla sakız kıvamına getirilme işlemi oldukça meşakkatli ama orjinalinde bu şekilde yapılıyor. Yörede et macun haline gelene kadar ‘sal’ olarak adlandırılan taş tezgahlarda saatlerce dövülüp hazırlanıyor..

Abdigör Köftesi için hangi malzemeler gereklidir?
➞ 1 kg 200 gr dana eti (Bonfile ya da but kısmını kullanabilirsiniz)
➞ 3 su bardağı basmati pirinç
➞ 1 adet büyük boy soğan
➞ 1,5 tatlı kaşığı tuz
➞ 2 yemek kaşığı sade yağ

Köfteleri haşlamak için;
➞ Su

Abdigör Köftesi nasıl yapılır?
✔️ Eti yağ ve sinirinden ayrın. İnce ince doğrayıp tokmakla döverek sakız kıvamına getirin. Orjinalinde bu şekilde yapılıyor. Arasıra tokmağı suya batırıp dövün. 10-15 dakika dövdükten sonra 1.5 tatlı kaşığı kadar tuz atıp dövmeye devam edin. Ortalama 40 dakika kadar bu şekilde dövüp sakız kıvamına getirmeniz gerekiyor.
✔️ Kıymayı yoğurma kabına alın. Üzerine yemeklik incecik doğradığınız soğanı ekleyip 5 dakika kadar yoğurun.
✔️ Tencereye su koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
✔️ Hazırladığınız kıymalı harçtan mandalina büyüklüğünde top top köfteler yapın ve kaynayan suya atıp. Orta ateşte tencerenin kapağını yarım kapatarak yarım saat kadar haşlayın.
✔️ Sudan çıkarmadan sade yağı ilave edin. Yağ eriyince yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edin. Kapağını kapatıp suyun tamamen çekmesini bekleyin. Yaklaşık 15 dakika sonra kısık ateşte pişen yemeği suyu çekmişse ocağın altını kapatın. 5 dakika kadar demlemeye bırakın.
✔️ Artık servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Harun Usta

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler