O kadar lezzetli ki deneyince hep yapmak isteyeceksiniz!

O kadar lezzetli ki deneyince hep yapmak isteyeceksiniz!
Börek, Türk mutfağının önemli lezzetlerindendir ve tahtı sarsılmaz:) Hal böyle olunca da börek çeşitleri epey fazladır. Bugün sizlere mayalı bir hamurdan el açması ıspanaklı börek tarifi paylaşacağız. Tadına bakanı kendine hayran bırakacak bu böreğin malzemeleri ve yapılışı haberimizin detayınca...

Bu böreği defalarca yaptım misafirlerime ve hep tam not aldım. Daha önce pırasalı börek yemiş ama sevmemiş olanlar bile bayıldı. Pırasanın bol olduğu şu günlerde siz de mutlaka deneyin.

MAYALI HAMURDAN PIRASALI BÖREK TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 750 gram pırasa
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Üzeri İçin:

  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Çörekotu, haşhaş ya da susam

MAYALI HAMURDAN PIRASALI BÖREK NASIL YAPILIR?

  1. Yoğurma kabına ılık sütü, ılık suyu, mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın.
  2. 5 dakika sonra sıvı yağını dökün.
  3. 2 su bardağı unu eklyeip karıştırın. Tuzunu ekleyin.
  4. Azar azar un ilave ederek hamuru toparlayın.Yumuşak, pürüzsüz, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  5. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat oda sıcaklığında mayalandırın.
  6. Bu arada pırasayı yıkayın.Dikey olarak ortadan ayırıp ince ince doğrayın.
  7. Geniş bir tencereye sıvı yağı koyup pırasaları yumuşayana kadar soteleyin.
  8. Salçayı, tuzu ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
  9. Ocağın altını kapatıp iç harcını soğumaya bırakın.
  10. Mayalanan hamuru hafif unladığınız tezgaha alıp havasını alın ve 8 bezeye ayırın.Bezelerin üzerini kapatın ki kurumasın.
  11. Her bir bezeyin altını üstünü unlayıp yaklaşık 50 cm boyutunda oklava ile açın.
  12. Açtığınız yufkanın her yerine iç harcından yayın. Rendelenmiş peynir serpin ve bir ucundan başlayıp rulo yapın. Yağlı kağıt serddiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
  13. Tüm bezeleri aynı şekilde hazırlayıp tepsiye dizin.
  14. Hazırladığınız böreğin üzerini örtüp oda sıcaklığında 15 dakika mayalandırın.
  15. Pişirmeden önce bıçakla kesin.
  16. Bir kasede sıvı yağı yumurta ila karıştırıp fırçayla üzerlerine sürün.
  17. Üzerlerine haşhaş, susam, çörektou serpebilirsiniz.
  18. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin.

Afiyet Olsun!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler