Haşlama içli köfte arayanlara! Ustasından Mardin usulü içli köfte tarifi

Haşlama içli köfte arayanlara! Ustasından Mardin usulü içli köfte tarifi
Kutılk, Kütülk, Kitel gibi isimlerle de bilinen Mardin usulü haşlama içli köfte; en sağlıklı içli köftelerdendir. Haşlanarak yenen, istenirse üzerine tereyağlı sos dökülen ve yoğurtla servis edilen bu lezzeti, evde yapmak isteyenlere garantili, tam ölçülü tarif hazırladık. Yöresel lezzet severlerin başını döndürecek bu içli köfteyi mutlaka deneyin.

Bu tariften sonra içli köfte yapmaktan hiç korkmayacaksınız. Hamuru oldukça elastik olduğu için çok kolay şekil alıyor ve klasik içli köfteden şekil vermesi daha kolay olduğu için sizi hiç zorlamıyor. Hiç elimle şekil veremem diyorsanız da 2 buzdolabı poşeti arasına yine ceviz büyüklüğünde hamurdan koyup merdane ile açıp inceltin. Dilerseniz ortasına iç harç koyup yuvarlayıp kapatın, dilerseniz poğaça gibi yarım ay şeklinde kapatın farketmez. Önemli olan hamurunun çok iyi yoğurulması (Hamur yoğurma makineniz varsa çok pratik oluyor varsa kullanın:)) Lafı uzatmadan hemen tarifimize geçelim.

MARDİN USULÜ İÇLİ KÖFTE(KİTEL) TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 1.5 su bardağı içli köftelik bulgur (düğü, yörede kitel bulguru diye de satılıyor)
  • 3 su bardağı irmik
  • Tuz
  • Su (kontrollü ekleyin)

İç harcı için;

  • 500 gr orta yağlı kıyma
  • 500 gr kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber

MARDİN USULÜ İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?

  1. Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Tavayı ocağa alıp ısıtın. Kıymayı ekleyip sürekli karıştırarak kıyanın kendi suyunu salıp topaklanmadan çekmesini sağlayın. Bu aşamada başından ayrılmayın. Suyu tamamen çekilince ince ince doğradığınız kuru soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Soğanlar pişince ince kıyılmış maydanozu, tuzunu ve karabiberini atın. Ocağın altını kapatıp iç harcını soğumaya bırakın. Dilerseniz bu iç harcını bir gün önceden hazırlayabilirsiniz.
  2. Hamurunu yoğuralım. Bulguru, irmiği su ile soğuk su ile ıslatın. (Her yerinin nemlenmesi yeterli, çok su kullanmayın). 10 dakika dinlendirdikten sonra çiğ köfte tepsisine alıp 40 dakika macun kıvamına gelene kadar yoğurun. Bu aşamada ara ara elinizi ıslatmayı unutmayın. Bulgurun kurumaması gerekiyor. Macun kıvamına gelince tuzunu ilave edin. Elastik bir yapıda olduğunda yoğurma işlemini bırakabilirsiniz.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Baş parmağınızla açıp, aynı içli köfte gibi inceltin. Salatalıkla da açabiliriniz aklınızda olsun:) Hazırladığınız iç harcından 1 yemek kaşığı kadar koyup kapatın. Haşlarken dağılmaması için kenarlarının iyice kapandığından emin olun. Hafif üçgenimsi bir şekli oluyor.
  4. Tencereye7-8 su bardağı su koyup kaynatın. 2 adet limon tuzu ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
  5. Kaynayan suya içli köftelerden 6-7 adet adet atıp haşlayın. 10 dakika kadar haşlama yeterli oluyor. İçli köfteler su üstüne çıkınca zaten pişmiş demektir.
  6. Bir tavada tereyağını eritin.
  7. Haşlanan içli köfteleri kevgirle servis tabağına alıp üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Yanında yoğurtla servis edin. Bekletmeden afiyetle yiyin.

Afiyet Olsun!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler