Kabuğundan kolayca ayrılan 4 farklı kestane pişirme tekniği
Kış günlerinde soba başı sefası malesef günümüzde unutulan değerler arasında yer alıyor. Bugün sizlere kokusunu duyunca eski kış akşamlarına gideceğiniz kestane keyfi yaşamaya davet ediyoruz. Sobalı ev olsada kestane yapsak diye hayıflanmadan kapın marketten pazardan kestaneyi, haydin mutfağa....
Peki en güzel kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nelerdir?
- Herşeyden önce kestanenin cinsi önemlidir. (Sinop, Kastamonu kestaneleri çok lezzetli oluyor)
- Kestaneyi çizmeden kesinlikle pişirmeyin. Derin çizik atmak kestanenin daha iyi pişmesini sağlar unutmayın.
- Küçük kestaneler tercih etmeyin.
- Kestane pişirmesi süresi önemli. Kurutursanız kabuklarını soyamazsınız, başından ayrılmayın ve kontrollü pişirin.
- Pişen kestaneleri soğutmadan kabuğundan çıkarın.
1.YÖNTEM: Haşlayıp Tavada Pişirme
Kestaneleri yıkayıp ılık suda 25 dakika bekletin. Bu sayede sert kabukları yumuşayacak ve kolayca bıcakla çizilecektir. Suya koyduğunuz kestanelerde yüzeye çıkanlar varsa onları kullanmayın, atın. Çürük olan kestaneler yüzeye çıkar onları boşuna pişirmeyin. Sivri kısmından başlayarak geniş kısma doğru yanlamasına bıçakla derin bir çizik atın. Tüm kestaneler için aynı şekilde çizin. Gelelim ön işleme. Kaynayan tencereye çizdiğiniz kestaneleri atıp sadece 4 dakika haşlayıp bekletmeden süzün. Yapışmaz geniş bir tavayı ocağa alıp iyice ısıtın. Kestaneleri tek tek, üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirip kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte arkalı önlü pişirin. Her iki tarafı da 15-20 dakia arasında pişiyor siz yine de kontrol edin kurutmayın.
2.YÖNTEM: Fırında Pişirme
1 kilo kadar kestaneyi güzelce yıkayın. (Miktarı değişebilir, tuz oranını vermek için miktar belirttim) .Ilık su dolu bir kaba 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kestaneleri 30 dakika bekletin. Suyunu süzüp çizme işlemine geçin. Düz tarafı alta gelecek şekilde tombul tarafının tam ortasından bıçakla derin bir düz çizgi çizin. Çizdiğiniz kestaneleri tekrar tuzlu suya atın. Bu şekilde 30 dakika daha bekletin. Suyunu süzüp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine çizdiğiniz yerler üst tarafa gelecek şekilde yerleştirin. Üst üste gelmemesine özen gösterin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü pişirin. Yaklaşık 20 dakikada pişiyorlar süre fırından fırına değişebilir.
3.YÖNTEM: Suda Haşlama
Bazıları suda haşlanan kestane tadını daha çok seviyor ve direk bu şekilde tüketmeyi tercih ediyor. Eğer kestaneyi suda pişirmek isterseniz kestaneleri çizdikten sonra tuzlu suda 1 saat mutlaka bekletin. (1 kilo kestaneye 1 tatlı kaşığı tuz ideal oluyor) Suyunu süzüp tekrar yıkayın. Tencereye üzeri çok geçmeyecek şekilde su koyup, suyu tamamen çekene kadar pişirin. Bir bardak çayla afiyetle yiyin.
4.YÖNTEM: Fırın Poşetinde Pişirme
Kestaneleri yine aynı şekilde yıkayıp 30 dakika tuzlu suda bekletip süzün. Düz tarafı alta gelecek şekilde tombul tarafının tam ortasından bıçakla derin bir düz çizgi çizin. Tekrar tuzlu suya atıp 30 dakika bekletin ve suyunu tamamen süzdürün. Kestaneleri fırın poşetine koyup ağzını kapatın. Bir kaç yerinden delin ve 200 deredece 20-30 dakika kontrollü pişirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.