Keşkekin Salçalı ve Baharatlısı Adeta Parmak Yedirtiyor! Lezzet Sırrıyla Hatay Mutfağından Aşur Tarifi

Keşkekin Salçalı ve Baharatlısı Adeta Parmak Yedirtiyor! Lezzet Sırrıyla Hatay Mutfağından Aşur Tarifi
Aşur, Hatay mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Buğday, et ve nohut ile yapılan bu eşsiz lezzet bir nevi keşkek aslında. Üstüne bir de tereyağı dökülür ki off off yemelere doyulmaz. Peki Aşur nasıl yapılır, neler gereklidir? İşte püf noktalarıyla tarifi

Bu yemek Hatay düğünlerinin vazgeçilmez yemeğidir ve kazan kazan pişer. Dana eti ya da tavuk etiyle de yapılabilir biz bugün incikle yapacağız.

En zor tarafı dövme işlemi. 20-30 dakika dövme işlemi sürüyor az sabretmek lazım:) Mikserle, robotla falan yapmaya kalkışmayın.. Döverken normalde tahta tokmak kullanılıyor ama ama evde tahta kaşık yada kevgirle yapabilirsiniz. Ne kadar güzel dövülürse o kadar lezzetli oluyor.

Lafı fazla uzatmadan aşur tarifimize geçelim.

AŞUR İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • Yarım kg incik eti
  • Yarım kg buğday (dövme)
  • Yarım su bardağı nohut
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 12 adet kırmızı kuru baş biber (Yoksa 1 yemek kaşığı biber salçası kullanın)
  • 1 adet büyük boy soğan
  • Tuz
  • Su

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Ceviz içi

AŞUR NASIL YAPILIR?

✔️ Nohutu ve buğdayı bir gece önceden ıslatın.

✔️ Düdüklü tencereye eti koyun. Üzerini gececek kadar suyu ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Havası çıkınca kısık ateşe alıp 1 saat pişirin.

✔️ Nohutu ve buğdayı tencerede haşlayın.

✔️ Kuru baş biberin tohumlarını ayıklayın.

✔️ Lokum gibi etleri kevgirle alın. Et pamuk gibi pişmiş olacaktır. Çatalın ucuyla lif lif ayırıp didikleyin. Tekrar tencereye ekleyin.

✔️ Suyuna iri doğranmış soğanı, nohutu, aşurelik buğdayı (dövme) ilave edin.

✔️ Karabiberi, tuzu, kuru biberleri, didiklenmiş etleri de koyun.

✔️ Üzerini geçecek kadar su olması lazım gerekirse su ekleyin.

✔️ Düdüklünün kapağını kapatın.

✔️ Düdüklünün havası çıkınca kısık ateşte 45 dakika kadar daha pişirin. Suyu çekmediyse düdüklüyü açtıktan sonra harlı ateşte suyunu biraz çektirin.

✔️ Piştikten sonra kevgirle, tahta kaşıkla veya aşur döveceği ile iyice dövün.Ne kadar iyi döverseniz o kadar iyi:)

✔️ Tereyağını eritip yarısını aşüra ekleyin ve iyice karıştırın

✔️ Servis tabağına alıp üzerine kalan kızgın tereyağı gezdirin.

✔️ Kimyonu tavada hafif kavurup onu da üzerine serpin. İri ceviz de döküp afiyetle yiyin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler