Orjinale En Yakın Ev Yapımı Ketçap Tarifi

Orjinale En Yakın Ev Yapımı Ketçap Tarifi
Patates kızartmasının, pizzanın, sandviçlerin, hamburgerin ayrılmaz parçasıdır ketçap, yiyeceklerin lezzetini ikiye katlar. Bugün vereceğimiz tarif marketteki hazır ketçapların tahtını salladı bile, deneme rekorları kıran bu tarifi mutlaka deneyin. İşte size ev yapımı katkısız doğal tam ölçülü ketçap tarifi

Hazır gıda tüketmeyenler ketçap yapma fikriyle defalarca yüzleşmiştir. Benim pek çok denemem olup hüsrana uğradığım oldu açıkçası. Ama pes etmedim. Bu tarifle artık hazırların lezzetinde ketçap yapabiliyorum. Her yıl 10 kilo kadar domatesten kış için ketçaplarımı yapıyorum. Patates kızartmasına, pizzaya, köftenin üzerine çok seviyor çocuklar. Ben de gönül rahatlığıyla yediriyorum.

KORUYUCU YOK KATKI YOK! EV YAPIMI KETÇAP TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 2.5 kg sulu domates
  • 250 gr kırmızı soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 2 adet acı kırmızı biber
  • 1 adet kapya biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi
  • Çeyrek limon suyu
  • 3 adet defne yaprağı
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 tane karanfil
  • 10 adet tane karabiber
  • 1 adet küçük kabuk tarçın

KORUYUCU YOK KATKI YOK! EV YAPIMI KETÇAP NASIL YAPILIR?

✔️ Ön hazırlıkları yapalım öncelikle. Tüm sebzeleri yıkayın. Domatesleri iri iri doğrayın. (Yeşil kısımları ve varsa kabuğundaki lekeleri de çıkarıp mutlaka). Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp onları da iri iri doğrayın. (Daha sonra blenderdan geçireceğiz büyüklüğü sorun değil). Kuru soğanı piyazlık doğrayın, sarımsağı da ikiye üçe bölün.

✔️ Başlıyoruz.Tencereye sıvı yağı alın.(Ben zeytinyağı kullandım, siz ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz). Ocağın altını açıp yağ ısınınca soğanları ilave edin. Soğanları güzelce soteleyin. Soğanın çiğ kokusu gidince biberleri ilave edip 2 dakika kavurun. Ardından sarımsakları ilave edin. 1-2 dakika kavurunca domatesleri azar azar ilave edin. Ara ara domatesleri karıştıracağız ki dibi tutmasın. Yaklaşık 40 dakika tencerenin kapağını kapatmadan pişirin.

✔️ Sirkeyi, limon suyunu, defne yağrağını, karanfili, tarçını, tane karabiberi, tuzu, şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin. Bu şekilde de yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin. Artık yavaş yavaş yoğunlaşıp kıvam alacak sosumuz. Kabuk tarçını bu aşamada çıkarın baskın tadını vermesin.

✔️ Pürüzsüz kıvam almasını sağlayalım. Ocağımızın altı açıkken blenderdan geçirin. Bu şekilde 10 dakika daha kaynatın. Pişen sosu ince bir süzgeçten geçirip başka bir tencereye aktarın, tamamen pürüzsüz olmasını sağlayacağız. Tencereyi ocağa koyun ve fokur fokur kaynayınca 10 dakika kaynatın. Tadına tuzuna bakıp kavanozlama işlemi yapabilirsiniz.

KONSERVE KAVANOZLARINA KOYUP NASIL KIŞ İÇİN SAKLARIM DİYENLERE!

Tencerenin altı açıkken konserve işlemi yapmalısınız. Kısık ateşte olmasına özen gösterin. Kavanozları yıkayıp iyice kurutun. Hiç kullanılmamış yeni kapak kullanın. kapakları da kaynar suda 1 dk kaynatıp mutfak bezine alın ve kurutun. Mümkünse küçük kavanozlar kullanınki kullanmak için açtığınızda kısa sürede bitirebilesiniz. Kapağı açılan ketçapları buzdolabında yaklaşık 10 gün içinde tüketmeliyiz. Koruyucu, katkı maddesi vs yok çünkü. Hazırladığınız sostan kavanozun tamamını doldurun. Ağız kısmına dökülmüşse peçete ile silin. Kavanozu bir bezle sıkıca kapatın. Ters çevirip bir mutfak bezinin üzerine koyun. Bu şekilde 1 gece bekletin. Ertesi gün istediğiniz yere kaldırabilirsiniz. Mümkünse güneş almayan serin karanlık bir yerde muhafaza edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler